друкувати


В Івано-Франківську відбулося «Свято хліба»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-30 06:25:18

Духмяні калачі, запечені буханці, солодкі ватрушки, слойки, круасани та багато інших див мистецтва випічки представили могли придбати та скуштувати мешканці Івано-Франківська, які прийшли 29 серпня до Міського парку культури і відпочинку ім. Т.Шевченка, де в цей день проходила перша спеціалізована виставка-ярмарок виробників хлібо-булочної продукції під назвою «Свято хліба».

До участі в святі зголосилися 18 підприємств хлібо-булочної промисловості, в тому числі три – з міста Львова та одне з гірського Косова. Були тут також гості з-за кордону – своїм мистецтвом приїхали похвалитись пекарі з далекої Фінляндії, які стали також спонсором свята. Дійство розпочалося урочистою ходою вулицею Шевченка і продовжилось на майданчику перед літньою естрадою парку. Учасників та гостей свята привітали заступники Івано-Франківського міського голови Зінаїда Федорук та Ярослав Яцишин, керівники Гільдій пекарів та кондитерів з Івано-Франківська та Львова. Благословив дійство священик Церкви 2000-річчя Різдва Івано-Франківської єпархії УГКЦ отець Ігор. «Всі ви знаєте, – зазначив він у короткій святковій проповіді, – Хліб – це життя, але хліб як засіб може бути спокусою і благословенням». Нагадавши присутнім притчу про Лазаря, панотець закликав усіх бути щедрими, адже коли ми ділимось хлібом, його стає більше. При цьому закликав також подбати про хліб духовний, нагадавши, що не хлібом єдиним живе людина.

«Сьогодні наш народ відзначає третій Спас – хлібний Спас, – розповів директор виставки-ярмарку, голова Гільдії приватних пекарів та кондитерів Івано-Франківська Ростислав Кукурудз, – символічно, що в цей день ми проводимо наше свято». З його слів, «Свято хліба» сможна смілив назвати святом добра, адже з давніх-давен вважалося, що руки, які пахнуть хлібом, не можуть належати поганій людині.

«Ми сподіваємось, – зазначив член оргкомітету, заступник Івано-Франківського міського голови Ярослав Яцишин, – що проведення такого свята стане доброю традицією, такою собі візитною карткою Івано-Франківська. До нас приїжджають багато туристів, щоб подивитись на наші звичаї і традиції, Ми шукаємо, що б зробило нас унікальними у Європі. То далеко ходити не треба. Треба презентувати те, що у нас є, що з давніх-давен робили наші хлібороби».

Автор: Сергій БІЛИЙ