друкувати


Скаути та волонтери впорядкували на Прикарпатті австро-угорські могили

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-30 11:15:26

Впорядкувати поховання понад півсотні військовослужбовців Австро-Угорської армії, які загинули далекого 1916 року в боях на схилах гори Велика Кознєска на кордоні сучасних Івано-Франківської та Закарпатської областей, взявся міжнародний трудовий загін з 24 волонтерів з скаутських організацій Львова, Запоріжжя, Києва, Рівного, Кузнєцовська, Сум, Ужгорода, а також з російської Тули.

Роботи відбувалися в рамках акції «Пам’ятати, Відродити, Зберегти», організованої Федерацією скаутських організацій «Галицька Русь» за підтримки депутата Держдуми Російської Федерації, екс-губернатора Ярославльської області Анатолія Лісіцина.

«Одного разу в Белграді, - розповів пан Лісіцин «Експресу», - я потрапив на кладовище воїнів першої світової війни, де було поховано 126 генералів та 3 адмірали російської імператорської армії, в тому числі генерали Алєксєєв та Врангель. Некрополь був зруйнований. Тоді і виникла ідея привести до всі військові поховання часів першої світової війни. Тим більше, що незабаром ми будемо відзначати 100-річчя з дня її початку і вся Європа вже готується до цієї події».

В даному контексті українськими скаутами започатковано цілу благодійну програму «Впорядкування військових поховань Західної України», в рамках якої, зі слів пана Лісіцина, її волонтери мають намір відшукати і впорядкувати усі поховання на території України, де в 1914 – 1916 роках йшли важкі кровопролитні бої.

Впорядкований цього разу некрополь має площу 350 метрів квадратних і містить 41 іменне поховання і 3 безіменних братських могили, в яких поховано понад 10 загиблих військовиків. Кам’яні пам’ятні знаки тут були встановлені ще в 1917 року і до наших днів кладовище дійшло в запустінні і руйнації.

Автор: Сергій БІЛИЙ