друкувати


У Китаї 97-кілометровий затор стоїть два тижні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-27 01:20:05

Затор завдовжки 97 км утворився на швидкісній трасі ”Пекін—Тибет”, що з’єднує столицю Китаю з північним заходом країни. Рух зупинився 14 серпня. За порядком у заторі слідкують 400 полісменів.

— Спочатку за добу затор проїжджав 8 кілометрів, — говорить Ван, водій вантажівки, що перевозить вугілля. — Потім усе остаточно зупинилося. Моє вугілля не засмердиться. А є такі, що везуть молочні продукти. Пробували молоко. Скисло, хоч і в антисептичному пакеті. Холодильники ж не працюють.

Причиною затору вважають великий наплив вантажівок і дорожні ремонтні роботи. Влада стверджує, що до 13 вересня, доки не закінчиться ремонт доріг, автомобілі не зрушать із місця. Скільки вантажівок зібралося в заторі, не пишуть.

Водії грають у карти й шахи. Їжу їм продають місцеві торговці.

— Локшина швидкого приготування в чотири рази дорожча, ніж у звичайному магазині. Але виходу немає, доводиться купувати, — говорить Хуан, водій вантажівки.

— Місцеві хитрують: пляшку мінеральної води, яка коштує в кіоску 1 юань (1 грн 16 коп. — ”ГПУ”), продають удесятеро дорожче. Чашка супу, звичайна вартість якої 3 юані, тут коштує 9. Це дорожче, ніж у ресторані, — обурюється водій Лу. — Для торговців цей затор — як виграш у лотерею.

Провізію розвозять мотоциклами й мопедами. Торгують порціями рису, овочів і свинини. Такий обід коштує 10 юанів.

— Занадто дорого, але хіба є вибір? — говорить Чжан. — Найбільше боюся, що за три тижні погниють усі мої овочі.

Торік британська газета ”Файненшл Таймс” склала рейтинг міст, у яких водії та пасажири проводять найбільше часу в заторах. На першому місці списку — Пекін. Тепер дорогами Китаю їздять близько 170 млн транспортних засобів.

Автор: Світлана ГРЕЗДА
Джерело: Gazeta.ua