друкувати


ОПОРА про підсумки моніторингу вступної кампанії на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-27 04:00:21

27 серпня 2010 року Іван Маруняк провів у Івано-Франківському прес-клубі прес-конференцію Громадянської мережі ОПОРА, присвячену підсумкам моніторингу вступної кампанії на Прикарпатті.

На жаль, система вступу до вишів далека від досконалості, в чому спостерігачі ОПОРИ мали можливість переконатися під час спостереження за вступною кампанією. Це стосується як прийому заяв від абітурієнтів, так і їхнього зарахування до ВНЗ. Скорочені терміни прийому документів спричинили ажіотаж та велике скупчення абітурієнтів біля приймальних комісій, а багатьом із них доводилось навіть проводити біля університетів ніч, щоб наступного ранку подати заяву на вступ. У результаті це спричинило додаткове навантаження як на абітурієнтів, що цілими днями вистоювали в чергах, так і на приймальні комісії, що працювали понаднормово. Цього можна було б уникнути, якби заздалегідь був передбачений довший термін прийому заяв, запроваджена попередня он-лайн реєстрація абітурієнтів та формування «електронних черг». Таким чином абітурієнти могли б завчасно повідомляти про свою готовність взяти участь у конкурсі до конкретного вишу, а приймальні комісії могли б спрогнозувати необхідну кількість технічного персоналу для роботи з ними. Не менш позитивно могло б вплинути на вирішення зазначеної проблеми запровадження подання документів до вишу через мережу Інтернет. Але на даний час при відсутньому в Україні електронному документообігу такі заяви представників МОН не більше ніж популізм, оскільки для впровадження системи подання заяв через Інтернет потрібно використовувати інтегровані електронні бази даних: медичних довідок, цільових направлень, документів, що підтверджують належність до пільгових категорій (сиріт, дітей загиблих шахтарів, чорнобильців тощо). Для цього до вступної кампанії потрібно залучити Міністерство охорони здоров’я, Міністерство праці та соціальної політики, обласні державні адміністрації тощо

Попри те що інформаційна система «Конкурс» працює вже другий рік, не всі приймальні комісії прикарпатських вишів вміють з нею працювати. Це, зокрема, стосується Коломийського інституту управління природними ресурсами, який протягом вступної кампанії не розмістив на своїй сторінці жодних даних про абітурієнтів. Тому Громадянська мережа ОПОРА рекомендує запровадити адміністративну відповідальність за подання недостовірних даних у ІС «Конкурс» чи неподання жодних даних.

На тлі цих недоліків не менш проблемним є питання профорієнтації абітурієнтів. Явище, коли абітурієнт подає документи в декілька різних за специфікою вишів на декілька спеціальностей, що не мають між собою логічного зв’язку, досить поширене. Для вирішення даної проблеми необхідно посилити профорієнтаційну роботу на рівні середньої школи, але враховуючи, що цього року МОН відмовилось від 12-річної середньої школи і 11-класникам доведеться за рік освоювати дворічну навчальну програму, то, зрозуміло, що це буде дуже проблематично.

На жаль, Умови прийому до ВНЗ 2010 різними вишами трактувались по-різному, зокрема, що стосується списків рекомендованих до зарахування. Умовами прийому до вишів передбачено, що 6 серпня мають бути оприлюднені списки рекомендованих до зарахування. Потім упродовж п’яти днів абітурієнти повинні принести оригінали документів. Якщо абітурієнт цього не зробив, то його місце звільнялося і складалися скориговані списки рекомендованих до зарахування. До них потрапляли абітурієнти за другою чергою, котра формувалася з тих, хто не потрапив до першого списку. Однак значна частина українських вишів проігнорували цю норму, зарахувавши на держзамовлення за фактом подання оригіналів документів, а не за місцем у рейтинговому списку. Серед таких вишів опинився й Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, що провів зарахування на місця державного замовлення вранці 11 серпня. Шкода, що МОН, через те що такої помилки допустили багато українських вишів, закриває на це очі.

Представники Громадянської мережі ОПОРА також стурбовані заявами міністра освіти про запровадження наступного року обов’язкового вступного іспиту. Цього року вступні екзамени повернулись частково, для тих, хто виявив бажання навчатись на заочній формі навчання та закінчив школу у 2007 році і раніше. Як показує практика, вступні екзамени, на відміну від ЗНО, – це шлях до повернення корупції у ВНЗ. Яскравим прикладом цього може служити випадок затримання за хабар члена приймальної екзаменаційної комісії, що представляла в м. Калуші один із національних вишів.

Довідково: Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг вступної кампанії у 30 вищих навчальних закладах України.  Спостереження відбувалося в рамках національної кампанії моніторингу вступної кампанії, учасниками якої є Громадянська мережа  ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" і Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).

За детальнішою інформацією звертатися: тел. (063) 628 67 68, е-mail: i.marunyak@opora.org.ua

Іван Маруняк, Регіональний координатор моніторингу вступної кампанії у Івано-Франківській області