друкувати


В.Янукович закликав скоротити кількість вищих навчальних закладів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-26 06:00:45

Президент Віктор Янукович заявив, що Україні не потрібна наявна велика кількість закладів освіти.

"Чи потрібна нам така велика кількість навчальних закладів, які дуже часто є низької якості?", - зазначив Янукович під час засідання Громадської гуманітарної ради у Києві. "Відповідь очевидна – ні", - підкреслив президент.

Глава держави навів дані, що наразі в Україні існують, зокрема, більше 15 тисяч дошкільних закладів, близько 20 тисячі загальноосвітніх шкіл, 990 професійно-технічних навчальних закладів та 861 вищий навчальний заклад.

"Поставимо собі питання: чи забезпечить така мережа належну якість освіти, чи є вона оптимальною, чи відповідає вона кращим європейським стандартам і потребам галузей економіки, сучасним тенденціям науково-технологічного прогресу? ", - запитав Янукович.

За його словами, жодна з освітніх реформ у попередні роки не була реалізована у повному обсязі та не мала системного характеру. Зокрема, він стурбований недосконалістю державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах.

"Через її недосконалість майже 2/3 молодих фахівців не знаходять собі роботи за спеціальністю після навчання", - зауважив президент.

Він підкреслив, що освіта має відновити зв'язок з виробництвом, а також виступив за розширення автономії вузів, надання їм більшої свободи, права самостійно формувати навчальні програми, визначати і змінювати організаційну структуру, розпоряджатися фінансами.

Нагадаємо, Міністерство освіти вже підготувало новий закон "Про освіту", який передбачає зміною структури управління вищою освітою, що спричинить закриття значної кількості вузів.

Джерело: ТСН.ua