друкувати


Кращим освітянам Прикарпаття вручено нагороди

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-26 01:45:11

25 серпня на базі обласної загальноосвітньої школи-інтернату в селі Угорники відбулося підсумкове засідання розширеної колегії головного управління освіти і науки облдержадміністрації. Участь у ньому взяли працівники відділів освіти, керівники методичних об'єднань, директори шкіл області, голови батьківських комітетів.

Мету колегії визначила начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Зінаїда Болюк. Вона наголосила, що основним завданням педагогів є «виховання гармонійної особистості, в основі якого – інтелектуальні, морально-релігійні, естетичні засади». Учасники колегії обговорили перспективи розвитку освітянської галузі області на новий навчальний рік.

Освітяни акцентували увагу на викликах сьогодення, зокрема щодо виховання у дітей цілісної системи цінностей та духовних пріоритетів, забезпечення рівного доступу до отримання освіти, в тому числі й дошкільної, модернізації навчального процесу, використання індивідуальних форм навчання тощо.

Керівник освітянської галузі Прикарпаття Зінаїда Болюк у своєму виступі підкреслила: стовідсотково охопити дітей дошкільною освітою «проблематично». За її словами, лише 52% від загальної кількості юних прикарпатців мають можливість відвідувати дитячі садочки. На обліку 6 тисяч заяв від батьків, які бажають оформити своїх дітей у дошкільні заклади, однак, як зазначила Зінаїда Болюк, по області на 115 дітей припадає 100 місць у садках.

У багатьох школах краю навчається мало дітей. У ряді сіл Рогатинського та Галицького районів є навчальні заклади, де освіту здобувають загалом 90 учнів. 140 обласних шкіл вважаються малокомплектними.

Начальник головного управління освіти і науки ОДА до характеристики стану освітянської галузі на Прикарпатті навела також інші факти: ׃40% шкіл не мають спортивних залів; для шкільних бібліотек у 2010 році придбали літератури лише на 78 тис. грн; не всі освітні заклади забезпечені шкільними автобусами; в окремих школах - слабка методична база.

Незважаючи на це, прикарпатські педагоги сумлінно працюють і досягають успіхів, зазначила Зінаїда Болюк.

З метою відзначення працівників освітянської галузі, які зробили значний внесок у організацію та вдосконалення функціонування і розвитку системи освіти Прикарпаття, в області запроваджено премію імені Івана Косика. На колегії таку премію заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький вручив директору Богородчанської ЗОШ Уляні Битківській, начальнику управління освіти Коломийської міської ради Марії Грицан, ректору Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роману Зуб'яку, директору Центру професійно-технічної освіти №1 м.Івано-Франківська Богдану Казимиріву.

Грамотами головного управління освіти і науки облдержадміністрації та грошовими винагородами відзначено 14 освітян краю, заохочувальні премії та грамоти обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України отримали 8 педагогів.

Джерело: Управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА