друкувати


Фестиваль автентичної кухні «Смачний Спас» переріс у масштабні народні гуляння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-26 10:15:20

В мальовничих передгір’ях Українських Карпат, на благодатній землі Коломийщини розкинулось велике село Спас. Люди тут дуже гостинні та роботящі, що одразу кидається в очі, коли бачиш гарні, оздоблені хати і акуратні, з підстриженими по-європейські газонами та альпійськими гірками подвір’я. Навіть парканів тут майже нема – більшість обійсть попросту огороджено живим тином, що надає селу зелені і свіжості.

Тож не диво, що саме в цьому райському куточку Прикарпаття пройшов перший Міжнародний фестиваль автентичної кухні «Смачний Спас». Дату його проведення – 22 серпня – було обрано невипадково. Адже це перші вихідні після великого християнського свято Благовіщення Господня, відомого в народі як Спас. Саме в цей день прийнято возвеличувати плоди нового урожаю, давати їм Боже благословення, котувати самим та ділитися з ближніми.

Перші учасники фестивалю «окупували» сільський стадіон ще в суботу 21 серпня, пропонуючи скуштувати смачний куліш, шашлики, та різного роду органічну продукцію. Цього ж дня гостям дійства, а серед них було багато учасників першого міжнародного семінару виробників органічної продукції, який проходив цими днями в селі Спасі і пропонували захоплюючу кінну екскурсію по селу під акомпанемент троїстих музик. Втім, головні події відбулися все ж в неділю, коли на полі сільського стадіону зібралося щонайменш п’ять тисяч людей.

Офіційна частина відкрилась урочистою ходою представників влади, громадськості, гостей з-за кордону та учасників місцевих фольклорних колективів. Зі сцени фестивалю учасників заходу привітали представники духовенства, голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, народний депутат України від Партії регіонів Василь Чуднов, голови Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич та райради – Дмитро Неміш, голова Спаської сільської ради Олександра Гоянюк, представник Швейцарського дослідницького інституту органічного землеробства FIBL Тобіас Айзерінг та голова Асоціації виробників органічної продукції «Нова флора» Михайло Стовп’юк.

Після цього глядачів бавили своїми виступами гуцульські та покутські фольклорні колективи та відомі на Прикарпатті виконавці Микола Яцків і Богдан Сташків, а очільники області здійснили обхід стендів з представленими населеними пунктами регіону та садибами «Зеленого туризму» здобутками ужиткового мистецтва і звичайно ж стравами. Тут коен міг знайти собі щось до душі: були тут і хвалена спаська замащена, і бандерівська каша, приготовлена на вогнищі за рецептами 1949 року, і газована вода з домашнім медово-полуничним сиропом, і чудовий борщ пані Марії – власниці садибі у сусідньому Сопові. Свою смакоту на суд гостей фестивалю представили мешканці сіл Ковалівка, Марківка, Сопів, Мишин, Верхній та Нижній Вербіж, Кийданч і навіть Кваси Рахівського району сусідньої Закарпатської області.

Неподалік сцени організатори фестивалю розпалили величезне вогнище, щоправда з ним сталася халепа: довгі жердини не втрималися вкупі і впали, ледь не покалічивши одну з учасниць заходу…

Втім, це не зіпсувало загального святкового настрою фестивалю. Його організатори переконані, що свято стане традиційним і проводитиметься відтепер щорічно.

Автор: Сергій БІЛИЙ