друкувати


М.Азаров: Україна наполягатиме на перегляді формули, за якою обчислюється ціна на російський газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-25 03:20:17

Прем'єр-міністр Микола Азаров каже, що тепер Україна наполягатиме на перегляді формули, за якою обчислюється ціна на російський газ.

Про це прем'єр заявив, відкриваючи засідання уряду:

"Ми ставимо за мету переглянути вкрай невигідну для України угоду із Російською Федерацією, і наполегливо будемо переконувати наших російських партнерів у необхідності це зробити," – заявив український прем’єр.

Зокрема, за словами пана Азарова, Києву не подобається, що згідно із угодами, укладеними ще урядом Юлії Тимошенко, передбачено щоквартальне підвищення ціни. Раніше уряд Тимошенко подавав пункт про формульне формування ціни як її прив'язку до світових цін на мазут та газойль, тобто, із підвищенням цих цін, вартість російського газу мала зростати, а при зниженні – зменшуватися. Останнім часом ціни на нафту на світових ринках знижуються, а відтак, знижуватися мала б і ціна російського газу.

Разом із тим, коли навесні цього року, після обрання на президентську посаду Віктора Януковича та зміни уряду, україно-російські угоди було переглянуто, і вони стали складовою так званих "харківських угод," згідно із якими ціну російського газу для України було знижено на 100 доларів в обмін на подовження базування російського флоту у Криму, урядовці запевняли, що цього буде достатньо, аби виправити помилки попередників, і що тепер україно-російські газові стосунки перебувають в ідеальному стані.

Крім того, і російська сторона неодноразово заявляла, що цілком задоволена останніми газовими угодами з Україною, і не збирається їх змінювати.

Напередодні президент Віктор Янукович, промовляючи з нагоди Дня Незалежності, заявив, що планує здійснити низку візитів у регіони України, аби особисто пояснити населенню зміст непопулярних реформ, серед яких і різке підвищення цін на газ, яке стало однією із умов отримання Києвом нових позик МВФ. Навесні нова українська влада переконувала, що не планує підвищувати ціну на газ для населення, і подавала "харківські угоди" як спосіб уникнути цього підвищення.

Джерело: BBC Ukrainian