друкувати


Ніко Ланґе: Україна - безперечно, суверенна держава, але досі не може знайти свого шляху

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-25 10:30:20

Підбиваючи підсумки 19 років української незалежності, видно як складно іде її трансформація на пострадянському просторі і як Україна досі шукає для себе підходящу модель розвитку.

Таку думку висловив голова київського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе.

За його словами, за останні 19 років Україна може похвалитися багатьма успіхами, але вона мала і деякі складнощі.

"Коли я спілкуюся з українцями, різного віку й у різних регіонах, то вони хотіли б, аби Україна йшла до Європи, Європейського Союзу і європейських стандартів, які полегшують життя людей та створюють умови для самореалізації. Особливо це стосується молодих українців. Щодо політичного втілення цих бажань, то є різні погляди на те, які рішення допоможуть досягти цього", - сказав експерт.

На думку Ланґе, Україна – суверенна держава без жодних сумнівів. За 19 років вона ставала дедалі більш відомою в світі. Багато німців не знали, що Україна існує. Тепер на Заході ніхто не сумнівається, що це незалежна держава.

Стосовно того, що майже половині українців не потрібна незалежність України, німецький експерт зазначив: "Це їхнє право. Я думаю, що українці інколи занадто сумніваються в собі. Це не дуже конструктивно. Українці цілком можуть бути впевнені в собі. Це велика незалежна держава. Якщо ж говорити про політичні рішення останніх місяців, я думаю, що жодне з них не означає, що Україна перестала бути незалежною державою".

Також Ланґе наголосив, що Харківські угоди ніяким чином не торкаються державного суверенітету. Але вони торкаються можливостей України проводити незалежну економічну політику

Нагадаємо, 30 серпня Віктор Янукович зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. В свою чергу німецький експерт зазначив, що очікує конструктивної зустрічі.

"Чесно кажучи, у мене стримані очікування. Думаю, українській стороні можна порадити встановити довіру у відносинах з Німеччиною. Великої довіри до України не мають ні німецькі політики, ні громадяни ФРН. Часто з Києва чути заяви, але видно мало справ. Не думаю, що українському президенту варто висувати вимоги. Це часто буває в українській дипломатії. Я сподіваюся, що зустріч Меркель з Януковичем надасть позитивні імпульси економічній співпраці між двома країнами", - наголосив Ланґе.

За словами експерта, з німецької точки зору буде чітко сказано, що економічна співпраця пов'язана з цінностями. Хто хоче співпрацювати з Німеччиною, має впроваджувати демократію і правову державу у власній країні.

Джерело: ТСН.ua