друкувати


На Прикарпатті відкрили Арт-гражду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-23 12:30:12

У Прикарпатському місті Коломия відкрито Арт-гражду. Це своєрідне гуцульське міні-село. Поки що єдине на Коломийщині.

Ідея створення етно-музею належить учасникам кооперативу "Зодчий". Подружжя Іван та Олена Наговіцини разом з Іваном Озаруком споруджували та впорядковували арт-гражду протягом восьми років. За цей час збирали різноманітні старовинні предмети побуту, меблі, одяг.

"Усі старожитності куплялися на виставках та фестивалях, по краплинці збиралися по селах, дехто з гуцулів сам віддавав речі предків, аби їх змогли побачити молодь і туристи. На території гражди є свійські тварини: корови, вівці, кози та домашня птиця", - каже кореспонденту Gazeta.ua Олена Наговіцина.

Незабаром в арт-гражді діятиме Школа національних традицій. Про це на відкритті заявив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.

Тут будуть майстерні, в яких навчатимуть ковальства, бондарства, малярства, кераміки, ткацтва, а також українських пісень і традицій. “аби діти, наша обдарована молодь змалечку прилучалися до народного прикладного мистецтва батьківського краю”.

"Я дивуюся, проте наша молодь добре не знає українських пісень. В кращому випадку можуть заспівати один куплет. Аби такого не було, ми й започатковуємо цю школу", - каже Вишиванюк.

Він запевнив: майбутня коломийська Школа національної традиції увійде в обласну програму управління культури і стане постійнодіючою. Обласна влада планує відкрити аналогічні етно-центри в усіх етнорегіонах Прикарпаття.

Джерело: Gazeta.ua