друкувати


Вчені уточнили вік жінки, яка була праматір'ю всіх людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-20 01:45:53

Дослідники уточнили вік жінки, яка була найближчим предком всіх людей виду Homo sapiens, так званої "мітохондріальної Єви".

Згідно з новими даними, що враховують останні досягнення в області популяційної генетики, Єва жила близько 200 тисяч років тому. Раніше вік гіпотетичної жінки оцінювали в 140 тисяч років.

Визначити, коли саме жила жінка, яка є праматір'ю всіх людей на Землі, можливо завдяки тому, що в клітинах людини містяться особливі органели - мітохондрії. Вони забезпечують клітину енергією і несуть невеликий власний геном.

Мітохондрії передаються з покоління в покоління по жіночій лінії - ці органели містяться в яйцеклітині матері, яка потім розвивається в повноцінний ембріон. Таким чином, мітохондрії всіх людей, що живуть на Землі, є прямими нащадками мітохондрій найперших представників Homo sapiens.

У геномі мітохондрій, так само як в ядерному геномі, з часом накопичуються мутації. Якщо мутації не погіршують роботу мітохондріальних генів, то вони можуть зберігатися і передаватися в низці поколінь. Завдяки тому, що швидкість накопичення змін приблизно постійна в часі, порівнюючи кількість мутацій у різних людей, вчені можуть обчислити, як давно розійшлися їхні спільні предки. Цей метод отримав назву методу молекулярного годинника.

Хоча всі подібні дослідження містять багато умовностей, які можуть значно змінити результат. Як пишуть автори нового дослідження, під час оцінки віку "мітохондріальної Єви" вони намагалися максимально врахувати всі існуючі міркування і моделі, що зменшують невизначеність підсумкового результату.

Дослідження "мітохондріальної Єви", а також "Y-хромосомного Адама" - спільного предка всіх чоловіків на Землі - дозволить фахівцям дізнатися, як протікали ранні етапи еволюції людей, зокрема, коли і де виділилися існуючі етноси і раси.

Джерело: ТСН.ua