друкувати


В Івано-Франківську обговорили проблеми побудови незалежності в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-19 07:17:58

Відсутність єдності національно-патріотичних сил та незацікавленість владних структур у відстоюванні інтересів українського народу – це ті чинники, які не сприяють становленню в Україні справжньої незалежної держави.

В цьому переконані учасники круглого столу, приуроченого проблемам української незалежності, що відбувся сьогодні з ініціативи обласної організації Української народної партії.

«В 1991 році, – розповів учасник зібрання багаторічний в’язень радянських таборів Володимир Андрушко, – була проголошена Українська держава. Як виглядає сьогодні наша незалежність? Маємо свою Конституцію, герб, гімн, державу, мажмо Верховну Раду і Президента, але діяльність владних структур не відповідають інтересам народу». На думку пана Андрушка, проблема України полягає в тому, що до влади прийшли колишні комуністи, які ще в радянські часи йшли в партію із шкурницьких меркантильних міркувань, а пізніше прижилися в державних структурах незалежної України і навіть пішли на підвищення. Тому всі соціальні і національні проблеми українців можна буде вирішити лише тоді, коли на найвищих владних щаблях будуть люди, які вболівають за інтереси нашого народу.

В свою чергу, відомий музикант і меценат з Лондона, Великобританія, Володимир Луців переконаний, що ефективна побудова незалежної держави можлива лише у випадку консолідації зусиль усіх національно-патріотичних сил, відкинувши дрібні чвари і протиріччя. «Мусить поступитися іншому, – зазначив він, – щоб бути об’єднаними. Немає жодної програми на телебаченні, яка б тривала більше однієї години. Чому? Та тому що, якщо ви не можете розв’язати проблему за години, то не зможете це зробити і за п’ять годин». В якості прикладу пан Луців навів ситуацію навколо дозволу міністра освіти та науки Дмитра Табачника складати зовнішнє незалежне тестування російською мовою. Зокрема зазначив, що коли проти цієї ініціативи виступив Іван Вакарчук, масової підтримки з боку тих, хто називає себе націонал-патріотами він не знайшов.

Дві причини, які завадили за 19 років збудувати в Україні реальну незалежність вбачає заступник голови Івано-Франківської міської організації УНП Ярослав Свелеба, який на початку 90-х років був довіреною особою на той час народного депутата України В’ячеслава Чорновола. З його слів, це наша псевдотолерантність, яка не дозволила провести люстрацію, як це зробили наші західні сусіди, та концепція розбудови України не як національної держави, а такого собі полі етнічного утворення. «Нас просто здурили, – говорить поітик, – внаслідок чого ми сьогодні перебуваємо в політичному і культурному маргінесі, загнавши свою державу і самих себе в глухий кут». На його думку, сьогодні українці як етнос повинні сформувати концепцію побудови в Україні національної держави…

Автор: Сергій БІЛИЙ