друкувати


У 2011-му українські ВНЗ зіткнуться з масовим недобором студентів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-18 01:20:05

Міністерство освіти і науки України (МОН) підготувало нову редакцію закону "Про вищу освіту", яка передбачає нові вимоги до ВНЗ. 83 вищим навчальним закладам, що не відповідають цим вимогам, загрожує закриття.

У 2011 році українські ВНЗ вперше зіткнуться з масовим недобором студентів. Посилаючись на це, Міносвіти зайнялося зміною структури управління вищою освітою, що приведе до закриття значної кількості ВНЗ.

У 2010 році в Україні налічувалося 359 тис. абітурієнтів. У 2011-му число випускників шкіл скоротиться майже удвічі - до 195 тисяч. У такій ситуації український ВНЗ незмінно зіткнеться з масовим недобором студентів. Розуміючи це, МОН вже розпочала глобальні зміни в системі вищої освіти, в результаті яких скоротиться число вищих навчальних закладів.

Згідно нововведенням в новій редакції закону "Про вищу освіту", щоб стати класичним університетом, ВНЗ повинен мати не менше 8 тис. студентів денної форми навчання, коледж - 1 тис. студентів.

На даний момент цим вимогам відповідають лише 60 державних ВНЗ, 157 мають більше 500 студентів, 88 - менше 500 студентів. Навіть якщо врахувати, що до їх числа потрапить 5 коледжів мистецтва, до яких не пред'являтимуться ці вимоги, 83 ВНЗ підлягають закриттю. Тому результатом прийняття нової редакції цього закону може стати злиття ВНЗ.

Джерело: Освітній портал