друкувати


Тарас Боднар образився на владу за засипане провалля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-18 10:30:01

За вказівкою міської влади обласного центру Прикарпаття 9 серпня було засипане провалля поруч приміщенням колишнього пасажу Гартенбергів, а нині торгового центру «Мальва».

Ця обставина вельми обурила лідера громадської організації «Поклик нації» Тараса Боднара, який разом з активістами своєї структури майже 4 місяці року рився у вказаному проваллі, розкопавши аж два підземні ходи з цегляною кладкою XVII та початку XIX сторіч, настільки образився, що на прес-конференцію з даного приводу він прийшов з іноземною підтримкою - громадянином Сирії Фуадом Аліві, якого представив як керівника «іноземного легіону» своєї структури. «Проводити розкопки, - розповідає пан Боднар, - міська влада нам заборонила та відмовила в нашій пропозиції залучити власні кошти в сумі 60 тисяч гривень, спецтехніку та людський ресурс для подальшого дослідження розритих нами підземель».

Зі слів лідера «Поклику нації», перший заступник міського голови Зіновій Фітель тоді мотивував заборону тим фактом, що розкопками мають займатись спеціалісти, які мали провести їх консервацію та дренаж, розробити проектну документацію реабілітації, регенерації та музеїфікації об’єкту, щоб надати йому в подальшому необхідні функційні властивості для подальшого використання. Втім, коштів на ці роботи в міський бюджет закладено не було, а провалля створювало додаткову небезпеку життю і здоров’ю людей, в зв’язку з чим його було засипано.

Т.Боднар вважає, що необхідні кошти можна було б зекономити на святкуванні в липні дня вулиці Грюнвальдської, на що з бюджету було витрачено 200 тисяч гривень. «В Івано-Франківську пішла мода, - зазначив він, - святкувати дні вулиць. Що таке для міста вулиця Грюнвальдська? Це 350 метрів дороги і приміщення суду. Можливо пан Анушкевичус вважає себе потомком литовського князя Вітовта?». На думку політика, міська влада своїми розповідями про консервацію просто дурить людей, а сама створює умови для побудови власниками торгового центру «Мальва» нової будівлі на місті розкопок, взявши від них відповідну фінасову винагороду. Мовляв, 31 жовтня все спише.

«Ніхто розкопки не засипав, - коментує ситуацію Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, - її просто законсервували. Якщо б ми залишили все так, як є, і пустили туди копати дітей, то деякі діячі тут би кричали, що міська влада економить гроші використовуючи дитячу працю».

Автор: Сергій БІЛИЙ