друкувати


Додавання вітаміну D в продукти харчування здатне запобігати раку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-17 08:00:59

Дослідники стверджують, що додавання вітаміну D в продукти харчування здатне запобігати раку простати так само успішно, як деякі ліки. Тим часом, відомо: низький рівень вітаміну D пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця і діабету.

Вітамін D є життєво важливим для засвоєння кальцію і здоров'я кісток. Проте для його формування необхідне сонячне світло, яке в достатній мірі часто вистачає далеко не всім. Так, в Англії від браку "сонячного вітаміну" страждає половина населення, в Шотландії - дві третини.

Молоко є одним з потенційних "транспортних засобів", які можуть бути використані для доставки вітаміну D в організм. Першою країною, що додала вітамін D в молочні продукти, стала Фінляндія в 2003 році. Подібна вітамінізація також вибірково здійснюється в Канаді, Ізраїлі та Йорданії.

Дослідження, проведене у Фінляндії в 2006 році, показало, що вживання збагаченого вітаміном D молока підвищило його вміст в організмі випробовуваних більш ніж на 50%. У Великій Британії протягом багатьох років узаконено використання вітамінних добавок в маргарині.

Вчені рекомендують вживати 10 мікрограмів вітаміну D щодня особам старше 65 років, а також вагітним і годуючим жінкам. Одночасно з цим наголошується, що великі дози вітаміну здатні ослабити кістки, але порція до 25 мікрограмів на день нешкідлива.

Джерело: Освітній портал