друкувати


З 2011 року турецькі готелі найвищого класу, можливо, відмовляться від послуг "all inclusive"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-16 10:35:23

У пресу просочилися повідомлення про те, що з 2011 року турецькі готелі найвищого класу, можливо, відмовляться від послуг ''all inclusive", або "все включено".

І це тоді, як Туреччина залишається для українців найулюбленішим місцем відпочинку, а "all inclusive" - найпопулярнішим режимом для відпустки!

Як позначиться це на звичках українських туристів і навіщо на цей крок ідуть власники турецьких мережевих готелів?

Турагент Світлана Федорова каже, що турецькі мережеві готелі розмірковують про доцільність таких планів не перший рік.

"Турки прекрасні бізнесмени і в той сам час прекрасні психологи. Ось вони побачили, що пішла хвиля туристів із СНД, і вивчили психологію нашої людини. На мій погляд, якими б були прошарки суспільства, ми хочемо за свої гроші, байдуже великі чи малі, отримати одразу все. Відпочинок у Туреччині - це відпочинок в готелі. Наш клієнт, VIP чи звичайний, він увесь час перебуває на території готелю і хоче отримати все без обмежень."

Світлана Федорова переконана, що у наступні рік-два тенденція надавати послуги в режимі "все включено" не зміниться.

Однак самі турки, як виглядає, в цьому не впевнені. Мер Анталії Мустафа Акайдін порівняв систему "все включено" із двосічною бритвою, яка привертаючи туристів, шкодить приватним підприємцям.

Готелі-гіганти, як правило, будуються в нежилих районах. Усе потрібне для відпочинку можна знайти на їх території, а за їхніми межами - пустка.

Інфраструктура для обслуговування туристів довкола велетенських п'ятизіркових комплексів розвиватися не буде, доки в туриста не відіб'ють звички платити за все один раз і не виходити за межі готелю.

Європейський пересічний турист набагато рідше обирає формат відпочинку "все включено". По-перше, це дорого, по-друге, прив'язує до одного місця і позбавляє ширшого вибору.

В Іспанії, Італії, чи скажімо Греції, це зробити неважко, оскільки довкола безліч ресторанів, кафе, магазинчиків, термальних комплексів і салонів краси. І персонал хоч на мінімальному рівні, але зможе порозумітися на кількох мовах.

Як пояснює Світлана Федорова, схоже на те, що Туреччина, яка так прагне членства у ЄС, і в туристичній галузі хотіла б наслідувати європейський приклад.

"Я думаю, що вони намагаються наслідувати приклад своїх європейських колег. Але я все ж таки вважаю, що в Туреччині харчування якісніше в готелі. В наших людей є також певний страх. Ми бачимо Туреччину передовсім східною країною. Вони дуже емоційні і комусь навіть здаються приставучими. І це декого відштовхує і знеохочує від того, щоб поїсти де-інде."

Аби не втратити клієнтів і все ж відмовитися від послуг "все включено", п'ятизіркові готелі в Туреччині почали розвивати власні мережі ресторанів la carte і запрошувати високого класу кухарів.

Що вишуканіша страва, то дорожче вона коштує, а це у свою чергу потягне за собою вартість всього відпочинку.

Отже не виключено, що вже наступного сезону українським відпочивальникам доведеться пильніше придивитися в Туреччині до готелів на 3-4 зірки, якщо на нові умови в п'яти зірках не вистачить гаманця.

Джерело: BBC Ukrainian