друкувати


Як і де отримати субсидії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-13 05:45:10

З ініціативи уряду запроваджена спрощена процедура оформлення житлових субсидій, яка, за попередніми підрахунками, охопить від 1 до 1,5 мільйона сімей.

Мета держави – захистити населення від вимушеного (на вимогу МВФ) підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги.

Відтепер громадянам не потрібно самостійно збирати довідки у організаціях, які надають комунальні послуги. Такі організації у 5-денний термін надаватимуть інформацію на запит органів соціального захисту. Взаємодію між ними будуть забезпечувати спеціальні комісії, створені на регіональному рівні.

За новою програмою знижено поріг витрат на оплату комунальних послуг. Зокрема, для родин, у складі яких є працездатні громадяни, він не повинен перевищувати 15% від сімейного доходу.

Для сімей, які складаються із пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років, такий поріг дорівнює 10%. Право на 10% обов′язкової плати за житлово-комунальні послуги мають також родини, у складі яких є працездатні особи, але дохід із розрахунку на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму.

В Україні організовано розсилання спеціальних адресних листів про порядок призначення субсидій.

Сім'ї, до складу яких входять пенсіонери, отримають повідомлення та пакет необхідних для заповнення документів з Пенсійного фонду. Їм достатньо безкоштовно відправити документи до місцевих управлінь соціального захисту.

Іншим родинам треба самостійно звернутися до управлінь соцзахисту за місцем проживання, заповнити заяву та декларацію про доходи і майновий стан працюючих осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Рішення про призначення субсидій приймається протягом 10 днів після подання заяви та всіх необхідних документів.

Компенсація призначається на 6 місяців. Якщо плата за опалення нараховується лише в опалювальний період, то субсидія призначається на весь цей період (до 7 місяців). Субсидія на придбання твердого палива призначається один раз на календарний рік.

При наданні субсидій враховується розмір помешкання. Субсидія розраховується в межах встановлених норм на квартирну плату (21 кв.м на людину плюс ще 10,5 кв.м – на сім'ю).

На всю площу субсидія надається тим, хто проживає в однокімнатних квартирах.

В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з обставин, субсидії можуть призначатися на збільшену, понад норму, площу житла за рішенням райдержадміністрацій, виконавчих органів міських і районних рад, або комісій, які ними утворені. Рішення про призначення субсидій у таких випадках приймається на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім′ї.

Заборгованість за комунальні послуги не є перешкодою для отримання субсидій.

На загальних підставах субсидія призначається тим громадянам, у яких поточна заборгованість виникла після 1 грудня 2006 року.

Не обмежуються у своїх правах на субсидії також сім′ї, в яких є земельна ділянка площею понад 6 га та члени особистих селянських господарств. Головна особливість при цьому полягає у визначенні їх доходів. Члени особистих селянських господарств є особами, які самостійно забезпечують себе роботою і належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві є для них основною. Облік особистих селянських господарств здійснюють сільські, селищні, міські ради за місцем розташування земельної ділянки. Саме ці органи мають надавати довідку про належність громадян до членів особистого селянського господарства. За наявності такої довідки членам особистих селянських господарств субсидія призначається на загальних підставах. При цьому дохід таких громадян обчислюється як дохід від земельної ділянки особистого селянського господарства за нормативами, які затверджуються місцевими органами виконавчої влади на календарний рік.

Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо громадянин приховав, або свідомо подав недостовірні дані. У такому випадку суму виплаченої понад норму субсидії доведеться повернути. Якщо громадянин добровільно не повернув цю суму, питання про її стягнення вирішують у судовому порядку.

Усі спірні та нестандартні випадки щодо призначення субсидій розглядатимуть спеціальні комісії, створені при кожному управлінні праці та соціального захисту на місцях.

Працює безкоштовна урядова «гаряча лінія» для звернень громадян (0800 507 309).

Створено Центральний штаб з координації процесу надання житлових субсидій із співробітників центрального апарату Міністерства соціальної політики та аналогічні штаби у регіонах. До їх складу увійшли представники служб соціального захисту, підрозділів житлово-комунального господарства та Пенсійного фонду.

В Головному управлінні праці та соціального захисту населення працює «гаряча лінія» 503090 0976945141

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА