друкувати


Як замість якісного відбору й виховання суддів роблять залежними від влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-13 04:00:21

Як замість якісного відбору й виховання суддів роблять залежними від влади.

20 величезних полотен, красиві вази, мішки з книгами. Таким журналісти побачили виїзд Олега Бачуна з Окружного адміністративного суду Києва. Верховна Рада звільнила його лише наступного дня. Але для голови суду, який вирішує суперечки з центральною владою, вже все було очевидно...

Бачуна вперше в історії права України звільнили через порушення морально-етичних принципів. Всю минулу осінь в Інтернеті регулярно спливала інформація про його BMW X6 за 1,7 млн. гривень, побудований на місці дитячого табору маєток, золоті мобільні телефони. У Вищій раді юстиції, яка рекомендувала парламенту його звільнити, обговорювали авіаперельоти голови суду. За даними членів парламентського комітету з правосуддя, за останні 5 років Бачун витратив на чартерні літаки більше 1 млн. доларів.

Ініціював звільнення Бачуна заступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов. До останніх президентських виборів він був головною юридичною зброєю Юлії Тимошенко, а після її поразки перейшов у стан переможця. Очолює управління з питань судової реформи.

Браво? Судді-хабарники нарешті отримають покарання? В Україні створюється правосуддя? Усі зрівняються перед законом? Кожен зможе відстояти свої права, якщо закон на його боці?

Проаналізуйте спершу ось що.

Що змінилося?

Спочатку Вищій раді юстиції розписали, за що вона може звільняти суддів. А саме: «дії, що порочать звання судді», «незаконне отримання матеріальних благ», «умисне затягування строків розгляду справи» та «порушення етично-моральних принципів поведінки судді». Цю ідею запропонувала парламенту команда того самого Портнова. А проголосували за неї і коаліція Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина, і опозиційний Блок Юлії Тимошенко.

По-друге, змінили саму Вищу раду юстиції. За нового Президента з 20 її членів замінили шістьох. Олександра Волкова звільнили не лише з Ради, але і взагалі з посади судді. За те, що приховав родинні зв'язки з іншим суддею. Але з шести нових членів троє є прямими підлеглими Президента: той самий заступник його Адміністрації Портнов, міністр юстиції Олександр Лавринович, голова Служби безпеки Валерій Хорошковський. Ще один - Віктор Пшонка - був прокурором Донеччини.

Ось як тепер виглядає орган, який вирішує долю суддів:

    Хто висунув Про що говорить біографія
1 Барбара Валентин Петрович З'їзд суддів України Голова Судової палати у господарських справах Верховного Суду України, який очолює висуванець БЮТ Василь Онопенко
2 Бондик Валерій Анатолійович Верховна Рада Регіонал, народний депутат України VI скликання, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя
3 Висоцький Володимир Іванович З'їзд адвокатів України Адвокат, Голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабміні
4 Завальнюк Володимир Васильович Верховна Рада Регіонал, перший віце-президент, ректор Одеської національної юридичної академії
5 Ізовітова Лідія Павлівна З'їзд адвокатів України Екс-голова, нині - заступник голови Вищої ради юстиції
6 Ківалов Сергій Васильович З'їзд представників юридичних вузів і наукових установ Регіонал, народний депутат України VI скликання, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя
7 Колесниченко Володимир Миколайович Верховна Рада Голова Вищої ради юстиції, обраний 22 березня цього року, екс-голова Печерського суду Києва
8 Кравченко Костянтин Тимофійович З'їзд суддів України Заступник Голови Верховного Суду України
9 Кривенко Віктор Васильович Президент Голова Судової палати у адміністративних справах Верховного Суду України
10 Кудрявцев Віктор Вікторович Конференція працівників органів прокуратури Заступник Генерального прокурора України
11 Кузьмін Ренат Равелійович Президент Янукович Заступник Генерального прокурора України
12 Лавринович Олександр Володимирович За посадою Міністр юстиції України
13 Медведько Олександр Іванович За посадою Генеральний прокурор України
14 Онопенко Василь Васильович За посадою Голова Верховного Суду України
15 Палій Валентина Михайлівна З'їзд суддів України Суддя Вищого господарського суду України
16 Портнов Андрій Володимирович З'їзд представників юридичних вузів і наукових установ Заступник Глави Адміністрації Президента України - Керівник Головного управління з питань судової реформи та судоустрою
17 Пшонка Віктор Павлович Конференція працівників органів прокуратури Перший заступник Генерального прокурора України
18 Сафулько Сергій Федорович З'їзд адвокатів Адвокат, голова ради адвокатської приватної компанії "Конфідент", м.Луцьк
19 Хорошковський Валерій Іванович За посадою Голова Служби безпеки України
20 Шаповал Володимир Миколайович З'їзд представників юридичних вузів і наукових установ Голова Центральної виборчої комісії

І така Вища рада юстиції почала звільняти. Після президентських виборів на плечах 33 суддів було випалено тавро "порушення присяги". Це при тому, що за весь минулий рік Вища рада юстиції винесла три таких вердикти.

Чи це добре?

Те, що суддів тепер карають, - це вже факт. Але чи карають усіх однаково? Чи карають за порушення, чи за принципом «свій-чужий»? Вирішуйте самі. Волкову інкримінували одруження на сестрі іншого судді - Ігоря Бараненка. Разом з Бачуном з Окружного адміністративного суду Києва звільнили суддів Петра Ковзеля - брата депутата БЮТ.

Але при цьому в суді, який розглядає позови за участі Президента, парламенту, уряду, Фонду держмайна, Центрвиборчкому, продовжують працювати екс-помічник депутата-регіонала Сергія Ківалова Павло Вовк та діти прокурорів Костянтин Винокуров та Наталя Блажівська. Наталія - донька нинішнього замгенпрокурора - позбавила ліцензій на мовлення непідконтрольні новій владі TVi та «5 канал».

«З'явилася можливість «нагнути» суддів через Вищу раду юстиції», - прокоментував «Свідомо» роботу цього органу його член Сергій Сафулько. «Вищою радою юстиції суддям і раніше погрожували, особливо у справах політичних. А справжній тиск чинять саме тепер. Є всі підстави стверджувати, що він носить безпрецедентний характер і має на меті вибити з суддівських чинів дух вільнолюбства, аби вирішували справи «як треба».

«В країні з'явився реальний механізм звільнення суддів, які порушили присягу», - похвалився в останньому інтерв'ю «Коммерсанту-Украина» головний юрист Адміністрації Януковича Андрій Портнов. Він говорив не лише про останні кари від Вищої ради юстиції, але й про закон «Про судоустрій та статус суддів». Ці нові правила гри для суддів набули чинності минулого тижня.

Закон цей було розроблено ще за Президента Віктора Ющенка. Провідна в Європі установа з оцінки законодавства - Венеціанська комісія - колись вітала його ідеї і називала зробленим за європейськими стандартами. Але тепер десятки правозахисних організацій закликали Президента Віктора Януковича ветувати закон.

Що не так з правилами для суддів?

«Посади суддів продаються хабарникам або розподіляються між «своїми» людьми», - констатувала група юристів, яка розробляла першу редакцію закону ще 2005 року. Чому? Тому що ніяких критеріїв підбору немає. «На тракториста треба вчитися, а на суддю - ні», - зауважив голова тієї групи Сергій Головатий.

Група запропонувала вчити кандидатів у спеціальній Академії суддів і призначати на посади виключно за конкурсом - за результатами екзамену. Той, хто отримує найбільше балів, йде у суд з найбільшою складністю рішень. При цьому суддям законом мали встановити високу зарплатню і зобов'язати усіх - включно з родичами - декларувати видатки. Для більшого контролю мала бути створена спеціальна Дисциплінарна комісія. До неї мали входити колишні судді з бездоганною репутацію, які і розбирали б скарги на колег.

Що з цього лишилося в законі, який був ухвалений Партією регіонів, Компартією та Блоком Литвина? Майно та витрати будуть декларувати лише судді та їхні найближчі родичі, не включаючи дядька, тітку чи племінника.

За конкурсом призначатимуть теж лише простих суддів. А ось до апеляційних і вищих судів, а також голів суду буде призначати та сама Вища рада юстиції. Яка складається з підлеглих Президента та депутатів його партії. Вона ж буде розбирати їхні помилки - та рекомендувати звільнити.

«У разі підписання Вами Закону „Про судоустрій і статус суддів" у прийнятій редакції громадяни отримають швидке, але несправедливе правосуддя від залежних суддів», - написала Януковичу Гельсинська група з прав людини.

Навіть навчати суддів новий закон дозволяє не в Академії суддів. Це право отримав будь-який факультет з підготовки суддів при вищому національному навчальному закладі IV рівня акредитації. Наприклад, ця норма дозволить набирати студентів Одеській юридичній академії - дітищу Сергія Ківалова. Депутат-регіонал ще при минулому Президенті зізнавався «Свідомо», що просить колег внести таку норму.

І новий Президент закон підписав...

Автор: Олександра ВЕСНИЧ, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для «Галицького кореспондента»