друкувати


Багато людей думають, що втрата слуху — це не проблема

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 03:15:32

Багато людей думають, що втрата слуху — це не проблема. І якщо голосніше перепитати у співрозмовника інформацію або ж зробити голосніше телевізор — то всі проблеми зникнуть. Але це неправда, слух погіршуватиметься і надалі. За статистичними даними, 60 відсотків пенсіонерів потребують слухопротезування. Втрата слуху розвивається індивідуально, поступово і майже невідчутно.

Завідувач сурдологічного кабінету, лікар-сурдолог Рівненської обласної клінічної лікарні Олег Мізинець зауважує, що першими ознаками порушення слуху є свист і шум у вухах.

— Якщо з'явилися такі симптоми, то не варто думати, що вони минуть самі і без наслідків, — наголошує Олег Мізинець. — Чи не основна причина зниження слуху — це ускладнення після перенесених інфекційних захворювань. Вони можуть виникнути після грипу, паротиту, менінгіту, отиту, а також коли у людини вегето-судинна дистонія тощо.

Тому, якщо не звертати уваги на ці всі проблеми, з часом людина починає чути все гірше і гірше. Якщо вчасно не звернутися до фахівця, то це може призвести до того, що доведеться носити слуховий апарат. А якщо звернутися вчасно, то цього можна уникнути за допомогою медикаментозного лікування.

— Відтак, треба раз на півроку і при перших ознаках порушення слуху звернутися до фахівця. Пройти обстеження: зробити аудіограму та тимпанометрію. Разом з тим не варто купувати слуховий апарат, не зробивши обстеження. Скажімо, якщо апарат буде менш потужним, ніж потрібно, то він не забезпечить розбірливості мови. Тому підібрати і налаштувати його правильно може лише спеціаліст, враховуючи всі особливості пацієнта. Між тим слухові апарати зручні у використанні і майже непомітні для оточуючих. Залежно від фірми-виробника вони мають чимало функцій. Їх функціональність забезпечує природне відтворення слуху. А от який саме апарат буде найбільш зручним і комфортним для людини, залежить від ступеня втрати слуху, анатомічної будови вуха і побажань пацієнта.

Джерело: Рівненська газета