друкувати


Величезний град потрощив на Косівщині покрівлі понад 1350 будинків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 11:30:24

Внаслідок небувалої грози в Косівському районі — у самому райцентрі, селах Черганівці, Вербовці, Старих Кутах, Смодній та Хімчині — минулої суботи величезний, до півкілограма й більше, град пошкодив покрівлі на 1357 будинках, двох ФАПах, чотирьох школах, трьох будинках культури, на дитячому корпусі Косівської ЦРЛ та двох дільничних лікарнях, завдав великих збитків і власникам автотранспорту.

У ці дні в селі Черганівці під Косовом можна знімати бойовик чи трилер. Декорацій будувати не треба — вони тут на кожному кроці. Дахи будинків ніби кулеметними чергами прошито. Вікна потрощено, як від осколків бомб і вибухових хвиль. Пластикову обшивку зовнішніх стін, здається, дерло кігтями якесь велетенське чудовисько. Є де розгулятися бурхливій фантазії режисера.

Це сталося минулої суботи. Жителі району знемагали від нестерпної спеки. У другій половині дня небо напнуло над головами ліжник із густих чорних хмар. Такого у Черганівці не пригадують навіть старожили. Усі очевидці цього природного явища в один голос дивуються з великих розмірів химерної форми льодяних грудок і траєкторії їх польоту. Те, що падало на будівлі і землю, – мало нагадувало звичні для кожного з нас білі горошини, а було більше схоже на уламки крижано-снігових брил. Дехто навіть устиг покласти ці великі грудки на ваги і нині стверджує, що стрілка сягала позначки 500-600 грамів.

Через сильний вітер ці уламки розлітались у різні боки, як метеорити, трощили вікна і пластикову обшивку стін. Але найбільш уразливими стали дахи. Металеву черепицю лише де-не-де прим'яло. Бляху град легенько поцюкав, як невмілий учень чеканника. А от дахи з шиферу не витримали небесного «обстрілу». Усі вони тепер схожі на решето. Є навіть діри такого розміру, що в них голова людини пролазить.

Гроза тривала якихось півгодини, а наробила стільки шкоди, яку і за місяць не виправити. Ситуацію ускладнило те, що наступного дня знову пішов дощ. Він просочувався крізь діряві дахи, рясно зрошував стелю, з якої на підлогу падали великі пласти мокрої штукатурки. Меблі і килими заливала вода. .Влітку чимало господарів роблять ремонт у своїх помешканнях. Можна уявити відчай цих людей, пра­ця і кошти яких змарнувалися вщент. Жителі села перебувають у шоковому стані: не встигли після цьогорічної повені оговтатись, а тут нова біда, нові проблеми, нові витрати...

Не пожаліла стихія і транспортні засоби. Град, наче купка озброєних до зубів гангстерів, зухвало «обстрілював» беззахисні автомобілі. Найбільше не пощастило гостям кількох весіль. Стихійні паркінги стали прекрасною мішенню для непроханих гостей із неба — неушкоджених авто практично не за­лишилось. Зате автомобілі, що стояли на подвір'ях будинків, власники рятували як могли — заганяли під дерева, вкривали старими коцами. Для багатьох водіїв стало неприємним відкриттям, що страховка, яку кожен з них справно сплачує, стосується лише ДТП. Збитки, завдані стихією, як-от градом, їм ніхто не компенсує.

Гроза відшуміла, але над Косівщиною продовжували висіти густі хмари. Доведені до відчаю люди поїхали на базари і в магазини — купити брезент, аби тимчасово захистити свої помешкання від дощу. Зустріч із продавцями стала для них ще одним стихійним лихом. Торгаші (інакше їх не назвеш) миттю дізналися, якої шкоди наробив град і... підняли ціни на все, чого потребують потерпілі люди. Майже вдвоє подорожчали брезент, шифер, бляха і металочерепиця...

Нині у Черганівці потребує ремонту чи не кожне господарство. Град не пожалів практично нікого. Село шукає будівельні матеріали і, звичайно, робочі руки, адже перекривати дахи треба швидко і доброякісно. Одному господарю це не під силу. Потрібні бригади бодай з трьох-чотирьох чоловік. Де їх узяти, якщо у Черганівці на одному подвір'ї стоять по дві-чотири будівлі з дірявими дахами? Дірявий шифер ковзкий від дощу і провалюється під ногами. Самодіяльність та авральні темпи ремонтних робіт уже призвели до травм: чоловіки ріжуть руки, 19-річний хлопець упав з даху.

Усі ми нарікаємо на владу, але коли приходить біда, по допомогу звертаємося саме до неї. Ось і жителі села, розуміючи, що самі з цією бідою не впораються, вервечкою потяглися до сільської ради. Вже у неділю до Черганівки приїхав перший заступник голови РДА Іван Грималюк. Він зустрівся із сільським, головою Марією Мицкан і депутатами. Оперативно обговорили ситуацію, що склалася, склали план першочергових дій. Того ж дня депутати вирушили на свої виборчі округи, побували практично в кожній хаті, особливо у тих, де живуть одинокі поважного віку та інваліди. До 12 години ночі у сільській раді при свічках (електроенергії не було) приймали заяви від жителів села.

У понеділок у потерпілих від грози селах району — Черганівці, Вербовці, Старих Кутах, Смодній і Хімчині побував голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук і дав доручення депутатському корпусові сільських рад документувати завдані стихією збитки, їх буде проаналізовано, а узагальнену інформацію передано в облдержадміністрацію для вирішення питання про те, яку допомогу можна надати жителям потерпілих від грози сіл. Ярослав Шинкарук звернувся до місцевих представництв страхових компаній з проханням виїхати на місце стихійного лиха і фік­сувати завдані людям збитки оперативно і безпосередньо на обійстях. Управлінню економіки Косівської РДА дано вказівку проаналізувати наявність у тор­говій мережі покрівельних матеріалів, потребу у завезенні в район додаткової кількості будівельних матеріалів та брезентових тентів. Водночас поставлено жорстку вимогу - не допустити підвищення ціни на ці види продукції. Районний відділ МНС має завезти у потерпілі від стихії села висотні драбини, необхідні для ремонту покрівель.

— Те, що у нас сталося, — справжня катастрофа, — каже сільський голова Черганівки Марія Мицкан. — Ми вже пережили чотири стихійних лиха, але з такою бідою ще не стикалися. Адже за 15 хвилин було пошкоджено практично всі покрівлі з шиферу, зокрема на школі та двох будинках культури. Якщо наші люди залишаться без допомоги - це буде ненормально. Ми створюємо реєстр пошкоджених будинків. На жаль, у багатьох людей закінчився термін дії страховки. Є й такі господарі, які не застрахували свої будинки та майно і тепер дуже, бояться, що не матимуть жодної матеріальної компенсації. Є у нас багато малозабезпечених сімей, які не мають змоги закупити навіть брезент, а що вже казати про будівельні матеріали і ремонт. Люди плачуть, питають нас, що їм робити. Ми не повинні залишити їх наодинці з такою бідою.

Автор: Аліса МУДРИЦЬКА
Джерело: Газета «Галичина»