друкувати


Через 10 років в Україні пенсійний вік чоловіків та жінок має зрівнятися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-12 11:35:23

Через 10 років в Україні пенсійний вік чоловіків та жінок має зрівнятися. А підвищення пенсійного віку жінок має початися вже цього року. Попри те, що, будучи кандидатом на Президента, Віктор Янукович виступав проти цього, Кабінет Міністрів висловився за підвищення пенсійного віку. Утім, для цього Верховна Рада має ухвалити відповідний закон.

Підвищити пенсійний стаж і почати підвищення пенсійного віку для жінок Україна має до кінця цього року. Про це йдеться у меморандумі між українською владою та Міжнародним валютним фондом.

Планується, що до кінця вересня до Верховної Ради буде внесений законопроект, який передбачатиме поступове збільшення пенсійного віку для жінок до 60 років. Цей процес має бути поступовим. Тобто, щороку, починаючи від 2010-го, до пенсійного віку жінок додаватиметься 6 місяців допоки у 2020-му він не зрівняється із чоловічим.

У Кабінеті Міністрів наголошують: вирівнювання пенсійного віку жінок та чоловіків відповідає світовій практиці. За словами урядовців, минулого року дефіцит пенсійного фонду становив 17 мільярдів гривень. А підвищення пенсійного віку для жінок дозволить скоротити його на 2 мільярди вже у 2011 році.

Пенсійний вік підвищуватимуть до 65 років

У меморандумі з МВФ прописаний і другий етап підвищення пенсійного віку. «Так само,як і підвищення ціни на газ для населення ще на 50 відсотків, є і другий етап пенсійної реформи, де ті, хто (нині) не досяг 35-річного віку, і чоловіки, і жінки, повинні будуть іти на пенсію після 65 років», – розповів Радіо Свобода прем’єр-міністр опозиційного уряду, бютівець Сергій Соболєв.

Представники ж влади зазначають: питання підвищення пенсійного віку ще не вирішене – і радять українцям жити сьогоднішнім днем.

«Ніхто сьогодні не підвищуватиме пенсійного віку. Поки що це лише те, що записано у меморандумі. Для того, щоб це було реалізовано, Верховна Рада має ухвалити відповідні законопроекти. А що там буде через 10 років? Можливо, через 10 років ми вже будемо жити на Марсі», – зауважив Радіо Свобода представник Партії регіонів Михайло Чечетов.

Підвищення пенсійного віку українці сприймають по-різному. Хоча багато хто категорично проти цього. Так, луганці Вірі до пенсії залишається 3 роки, а у разі ухвалення законопроекту – 4,5. Вона є противником збільшення пенсійного віку.

«Це ж не секрет, що в Україні жінці, якій перевалило за 40 чи 45 років, занадто важко знайти роботу. А раптом жінка десь потрапляє під скорочення чи залишається без роботи… Хто її візьме на роботу у віці 55, 56 чи 57 років? Це ж уже бабця», – зауважує луганка.

Демографія ставить вимоги

Окрім цього, зазначає вона, сьогодні у регіонах молоді, яка позакінчувала виші, роботу знайти вкрай важко, оскільки у багатьох державних установах працюють люди пенсійного або ж передпенсійного віку. А якщо пенсійний вік підвищать, проблема безробіття серед молоді посилиться.

Проте, на думку директора Інституту демографії Елли Лібанової, підвищення пенсійного віку жінок, яке планується в Україні, дуже поступове. Відтак, це ніяким чином не вплине на баланс робочих місць. Загалом же, збільшувати пенсійний вік в Україні потрібно було давно, говорить Лібанова.

«Це вирівнює право жінки працювати, – вважає експерт. – Тому що пенсія завжди нижча, ніж зарплата. В усьому світі люди працюють довше, ніж у нас. Це потрібно було робити 10 років тому, потрібно зараз, і якщо не зробимо цього, то потрібно буде через 10 років. Демографічна ситуація складається таким чином, що співвідношення між платниками внесків і пенсіонерами весь час зменшується».

Наразі ж в Україні на 14 мільйонів працюючих припадає 13,5 мільйонів пенсіонерів.

Автор: Тетяна ЯРМОЩУК
Джерело: Радіо Свобода