друкувати


Шануймо минуле заради майбутнього...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-11 04:15:44

Під таким гаслом в м.Коломия 26 та 27 серпня 2010 р. відбудуться дві події: відкриття таблиці присвяченої історії площі Старий Ринок та презентація книжки кандидата історичних наук, завідувача відділу україніки Львівської національної наукової бібліотеки ім. В.Стефаника п. К.Курилишина «Українське життя в умовах німецької окупації (1939-1944 рр.): за матеріалами легальної україномовної преси».

Основною ідеєю встановлення таблиці є заснування сучасної традиції міської культури з шанобливого ставлення до історії рідного міста та поінформованості мешканців та гостей міста щодо історичного минулого тієї чи іншої частини Коломиї.

Верхню частину таблиці прикрашено історичними гербами Галичини у вигляді Грифона, як древнього герба Галичини та Лева, який у ХV-ХVІІІ ст. використовувався, як герб Руського воєводства і Львівської землі а від 1848 р. трактований як український національний символ в Галичині.

Лівий нижній кут таблиці оздоблено сучасним гербом Коломиї: в колі розкрилений беркут з короною у вигляді Тризуба, як символ нескореності коломийських українців і підтвердження того факту, що Коломия була, є і буде українським містом.

В правому нижньому куті таблиці розміщено символ-логотип «Клубу Коломийців», який являє собою коло, долішня половина якого обрамлена стрілкою, що символізує рух уперед, а горішня половина має корону як символ княжого міста та напис латинською мовою «ABSENS CARENS» («ВІДСУТНІЙ – ВТРАЧАЄ»). Під короною є цифра 1241, себто рік першої писемної згадки про Коломию. Посередині є напис «Клуб Коломийців», а під ним рік заснування клубу – 2007.

Яка ж історія назви цієї площі?

Площа Старий Ринок. Колишні назви – Малий Ринок (19ст.-1953р.), площа Автобусна (1953-1990). Від 1990р. площа Старий Ринок.

У 16 ст. цей терен входив у Торгову площу перед замком, на якій могло поміститися до 300 возів. У 18 ст. тут стояв знаний у місті дім Киселихи, з яким пов'язаний напад опришків під проводом Івана Паньчишина.

Після великої пожежі (1865р.), коли дерев’яне середмістя згоріло, виникла площа Малий Ринок на відміну від Великого ринку перед Ратушею. На ній виросли кам’яниці, які збереглися дотепер. У різні часи тут варили мед, вели жваву торгівлю, стояла загальноміська водяна помпа, бала Мала Автостанція.

Ось це тільки та найкоротша історична довідка, яку можливо було розмістити на таблиці та яка повертає нас у минуле і водночас змушує задуматися про сучасний вигляд, як цієї площі так і міста в цілому.

Автором проекту таблиці є відомий коломийський художник Мирослав Ясінський, виготовлення таблиці відбулося в майстерні Сергія Проскурняка.

Авторами історичної довідки є колектив з шанованих коломийських краєзнавців Степана Андріїшина, Мирослави Кочержук, Володимира Михальчука та Василя Нагірного, які спільно працювали під керівництвом та за участі Миколи Савчука.

Автором ідеї та меценатом проекту є адвокат Михайло Петрів.

Таблиця виготовлена в глазурованій кераміці у традиціях коломийської гончарної школи кінця 19 та початку 20 століття з дотриманням притаманних цій школі стилю та кольорів.

Текст тиснений авторським шрифтом підібраним в майстерні Сергія Проскурняка, який характерний українському стилю та духу подання такої інформації.

З нагоди відкриття таблиці у серії «Українська пропам’ятна листівка» під №2 (Видавець Микола Савчук. Коштом Михайла Петріва) вийде пам’ятна листівка за авторства коломийського графіка Ігора Бежука.

Таблиця буде вмонтована в фасад будинку №7 на площі Старий Ринок та є гармонійним доповненням до відреставрованого фасаду будинку з дотриманням архітектурних традицій кінця 19 початку 20 ст.

Дана таблиця є першою з цілого ряду пропам’ятних таблиць, які будуть встановлені в місті Коломия під патронатом "Клубу Коломийців" й сподіваємося на те, що така традиція набуде всеукраїнського масштабу.

Відкриття таблиці відбудеться о 17.00 на площі Старий Ринок 7 під егідою «Чоловічого клубу Коломийців», Музею історії міста Коломиї та за меценатської підтримки адвоката Михайла Петріва.

Українське життя в умовах німецької окупації (1939-1944 рр .)

Пам’ятною подією не тільки в житті міста Коломиї, а сміливо можемо сказати що, і всієї України буде презентація книжки кандидата історичних наук, завідувача відділу україніки Львівської національної наукової бібліотеки ім. В.Стефаника п. К.Курилишина «Українське життя в умовах німецької окупації (1939-1944 рр.): за матеріалами легальної україномовної преси».

Для Коломиї є великою гордістю те, що саме тут відбудеться перша публічна презентація цієї книжки.

Для автора се також є знаменно, оскільки саме тут він народився, робив перші проби пера та навчався.

Дослідження К.Курилишина є унікальним, адже воно є першим і чи не єдиним дослідженням невідомої для широкого загалу теми, яке проведене автором протягом багатьох років на основі першоджерел, а саме на матеріалах легальної україномовної преси, що виходила у Генеральній Губернії та Райхскомісаріаті України впродовж 1939-1944 рр.

Проаналізовані публікації представлено окремими розділами, що дозволило найбільш повно розкрити важливі характеристики підокупаційного життя українського народу, а саме: державницькі сподівання, законодавча регламентація його життя, доля військовополонених, переселенські акції, антиєврейська проблематика, формування дивізії «Галичина», окремі малодосліджені аспекти діяльності Українського Центрального Комітету. Окрім того, проаналізовано друковані на сторінках цих видань матеріали, в яких критично висвітлювався радянський період української історії. Подано авторське бачення проблеми колабораціонізму.

Під час презентації відбудеться дарування книжкових видань автора Музеєві історії міста Коломиї та Коломийській СШ №1 ім. В.Стефаника, а також книжкової колекції Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника Музеєві історії міста Коломиї.

Презентація відбудеться 27 серпня о 14.00 в приміщенні Музею історії міста Коломиї за просвітницької ініціативи адвоката Михайла Петріва.