друкувати


Івано-Франківцям представили візуалізований звук

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-11 04:00:15

Нагода побачити непочуте, відчути непобачене і доторкнутись до інтуїтивного випаде мешканцям та гостям обласного центру Прикарпаття, які відвідають виставку робіт синтетичного мистецтва «Візуальний звук», виконаних Львівською художницею Марією Боднар, що відкрилась 10 серпня в приміщенні культурно-мистецького центру «Є», що в Івано-Франківську.

В експозиції представлено тридцять робіт, виконаних як результат поєднання технік комп’ютерного дизайну та живопису. Зі слів художниці, представлені твори – це плід чогось інтуїтивного, переживань, які важко передати словами. На підготовку виставки пішло щонайменш три роки. Принаймні такий вік кількох представлених на суд глядача творів. «Окремі картини, – зазначає художниця, – я робила роками, час від часу повертаючись і вносячи корективи по мірі натхнення, на виконання інших пішло якихось три тижні».

Мотиви багатьох творів з доробку авторки відображають загальну тематику виставки: тут і ехо, і шум, і зойк болю – всі ці звуки візуалізуються у заплутані абстракції, крізь які проглядають реальні переживання, що виникають на рівні підсвідомості, у найвіддаленніших куточках людської душі.

Як стверджує арт-директор КМЦ «Є» Олена Дворецька, виставка Марії Боднар являє собою суб’єктивний синтез віртуального простору живої людини, візуалізацію динаміки вібрації звуку, висвітлення, вихоплення кадрів Безмежного Невідомого.

Автор: Сергій БІЛИЙ