друкувати


Українські школи завмерли в очікуванні...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 02:05:24

Українські школи завмерли в очікуванні. Більшість чиновників від освіти та директорів загальноосвітніх шкіл сьогодні ще перебувають у відпустках. Якщо матеріальну базу навчальних закладів поновлено, косметичні ремонти в дитсадках та школах (частково за кошти батьків) зроблено ще в червні, то новація про повернення до одинадцятирічки та про навчання дітей п’ятирічного віку, схоже, спочатку шокувала, але нині вже й нікого не дивує. Чому?

Освітяни зрозуміли: перше —  влада не цілком розуміє, що ж робить, а робить це передусім через критичну ситуацію з фінансами, цього і не приховують. Друге —  буде так, як накажуть згори, а виконувати ж доведеться самотужки, спираючись на власний креатив, досвід та дітей, котрі звиклі до новацій,  тому ущільнення матеріалу (найпоширеніший прийом вітчизняної освіти) сприймають не так трагічно, як учителі. Є два схожі процеси останніх років, сказала знайома вчителька-філолог, — «зростання цін  та збільшення обсягу матеріалу в українських школах. Ідуть вони паралельно, і попри нарікання на одне і друге, стали хронічними». Тому, може, й невиліковними?

У якому стані нині, за кілька тижнів до 1 вересня перебувають школи та їхні керівники,  ми запитали директора школи № 4 Марію Семочко та начальника Івано-Франківського управління освіти Михайла Вереса.

Марія СЕМОЧКО. Наразі всі директори у відпустках. Ми ще  не знаємо,  як будемо працювати з початку навчального року, хоча всі плани вчителі здали ще в червні. Та вони, напевно, потребуватимуть коректив. «Освіту України» читаємо, кожен роздумує, алеѕ там мовчать. Було різне, однак такого ще не було. Маємо до старих програм повертатися, але ж підручники нові є в бібліотеках. Для 12 класу, за старою системою кажу, в листопаді мали бути підручники, так сказав Табачник. А тепер що? Працюватимемо з Інтернетом замість підручників. Головне, аби з’явилися програми. Ми, звичайно, «на всі сто» готові до початку навчального року. Косметичний ремонт зробили. Поміняли двері, підлогу. Чекаємо дітей, а все інше мусить піти добре. Інакше ж як? Мусимо впоратися.

Михайло ВЕРЕС. Офіційно немає ще жодного документа. Старша школа із трирічної переходить на дворічну програму, тому, як на мене, мають бути зміни до програм для 10 класу. Все інше поки що залишиться по-старому. Це моя думка, підкреслюю, адже жодного офіційного паперу ми наразі не отримали.  19 серпня від’їжджаємо до Києва для участі у всеукраїнській колегії, що збере всіх освітян країни. 20 серпня повертаємося й орієнтовно 25-го зберемося на так звані серпневі освітянські конференції. Власне тоді ситуація проясниться.

Автор: Леся ТУГАЙ
Джерело: Газета «Галичина»