друкувати


Софія Київська уникнула "чорного списку" ЮНЕСКО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 11:50:27

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО зняв з розгляду питання про внесення Софійського собору та Києво-Печерської Лаври до переліку об'єктів підвищеного ризику – так званого "чорного списку".

Відповідне рішення було ухвалене на 34-й сесії комітету, яка завершилася 3 серпня в Бразилії, повідомила радник Нацкомісії у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ Роксолана Іванченко.

За її словами, обговорення долі Софійського собору та Києво-Печерської Лаври на сесії комітету було коротким. Комітет задовольнили обіцянки української сторони навести лад у будівництві в центрі Києва і ввести мораторій на забудову прилеглих до цих об'єктів територій.

Якщо держава не виконає ці обіцянки, загроза включення пам'яток у званий чорний список може виникнути знову.

Директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська була обережна в оцінках рішення комітету. "Я ще не бачила офіційного протоколу засідання і не знаю, як сформульовано рішення. У будь-якому випадку, якщо Україна не виконає даних ЮНЕСКО обіцянок, загроза виключення наших пам'яток зі списку всесвітньої спадщини може виникнути знову", - пояснила Куковальська.

Втім, за словами начальника Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслана Кухаренка, внесення об'єкта до переліку об'єктів підвищеного ризику не означає його виключення зі списку всесвітньої спадщини.

"Навпаки, треба домагатися визнання пам'ятників об'єктами підвищеного ризику, оскільки після цього на їх ремонт або реставрацію виділяються міжнародні гранти", - пояснив він.

Кухаренко нагадав, що в 2001 році об'єктом підвищеного ризику вже визнавалася церква Спаса на Берестові у Лаврі: "В результаті її успішно відремонтували, хоча тепер, після того як в хрест вдарила блискавка, церква знову вимагає ремонту".

Нагадаємо, після інспекції "Софії Київської" навесні 2009 року експерти ЮНЕСКО рекомендували українській стороні розширити буферну зону (територію, на якій будь-яке будівництво повинно узгоджуватися з цією організацією) Софійського собору до Хрещатика і Бессарабської площі, а також ввести мораторій на зведення висотних будівель у центрі міста і на схилах Дніпра (буферна зона Києво-Печерської лаври).

На думку експертів, несанкціонована забудова в центрі столиці порушує культурний ландшафт пам'ятників. Невиконання цих рекомендацій загрожувало Україні не тільки внесенням Лаври і Софійського собору до чорного списку, але і виключенням з переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У зв'язку з цим 15 липня Київрада передала Києво-Печерську Лавру в державну власність, а уряд почав розробку проекту єдиних правил забудови в межах історичного центру столиці. Крім того, у квітні прем'єр-міністр Микола Азаров доручив меру Києва Леоніду Черновецькому ввести мораторій на будівництво у буферних зонах.

Джерело: ТСН.ua