друкувати


В цьому році в лісах Івано-Франківщини спостерігається рясний врожай грибів і ягід

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-09 04:00:10

В цьому році в лісах Івано-Франківської області спостерігається рясний врожай грибів і ягід. Такого врожаю не було вже кілька років. Підприємства і підприємці заготовляють, а точніше скуповують у населення дари лісу.

Порядок заготівлі природних рослинних ресурсів місцевого значення, до яких відноситься чорниця, малина, ожина, горобина, гриби білі, лисички, лікарська сировина регламентується Положенням, затвердженим рішенням обласної ради від 16.03.2001 року №428-19/2001. Обласна рада ще навесні затвердила ліміт, який нещодавно був збільшений спільним розпорядженням голів ОДА і обласної ради.

Спеціальна комісія ОДА проводить розподіл для суб’єктів господарювання. На трьох засіданнях комісії виділено ліміт для 23 організацій - заготівельників у держлісгоспах області: 260 т білих грибів, 29 т лисичок, 796 т чорниць, 69 т малини, 70 т ожини, 20 т горобини звичайної та 59 т горобини чорноплідної.

Ті, хто отримали ліміт, повинні виписати в лісгоспах лісовий квиток і сплатити його вартість. Розмір плати, яка надходить до місцевого бюджету, затвердженого обласною радою, складає 0,56 грн/кг – гриби білі, 0,28 грн/кг – лисички, калина, ожина, чорниця, лікарська сировина (в сухому вигляді), 0,14 грн/кг – опеньки, малина, 0,07 грн/кг – горобина звичайна, горобина чорноплідна.

На даний час ліміт лісових ресурсів місцевого значення серед заготівельників розподілений не повністю, тобто суб’єкти підприємницької діяльності можуть звертатись до комісії ОДА про виділення ліміту на заготівлю грибів та ягід.

Управління лісового та мисливського господарства звертає увагу суб’єктів підприємницької діяльності і громадян, які збирають гриби, ягоди, лікарські рослини в лісах області на необхідність дотримання протипожежних заходів.

Джерело: Івано-Франківська ОДА