друкувати


На Коломийщині є чудове село Лісний Хлібичин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-09 03:45:40

Яскравою намистинкою кожного народу є ігри. Протягом століть вони супроводжують щоденне життя дітей і дорослих, збагачуючи особливі риси менталітету, важливі особистісні якості, відображають світогляд нації і погляди на світ.

Українці здавна відомі не тільки працелюбністю, а й організованим відпочинком. В Україні вміли забавлятися по-різному: пісня, танець, а особливо ігри служили основним елементом дозвілля. Серед них – народні забави, яких так полюбляли як дорослі, так і дітвора. Та, зрештою, забави було розраховано на різні категорії. Тривали вони аж до ранку і символізували собою якусь конкретну історичну подію.

На Коломийщині є чудове село Лісний Хлібичин, назва якого походить з ХІІІ-ХІУ століть, коли село було оточене лісами, а на окремих площах, звільнених від лісу, населення вирощувало пшеницю, жити та просо. Інше передання говорить, що за часів татаро-монгольського нашестя село було в дрімучих лісах, так що вороги не могли добратися до нього. Тоді в селі була церква і монастир. Це місце донині називається Городок. Якось вороги напали на село і спалили його вщент. Частина жителів переховувалася в лісі, інші залишилися в селі. Багатьох убили і забрали в неволю. На цьому місці дотепер б'є джерело. Кажуть, що на місці джерела була криниця, де заховали церковні дзвони.

Нині Лісний Хлібичин – цивілізований населений пункт, центр сільської ради з 1946 року. До складу сільської ради з 1982 року входить село Скопівка. Відомий виходець з села Михайло Григорів, письменник, член Національної спілки письменників України, редактор журналу у м.Києві. На території села є простора школа, Будинок культури, діє лікарська амбулаторія, а сільська бібліотека є філією Коломийської централізованої бібліотечної системи, книжковий фонд – 22 тисячі примірників. До слова, в селі є чудовий і всім відомий колектив сопілкарів, який у 1992 році удостоєний звання народного.

Сільський голова Богдан Харук – людина енергійна, завжди дбає про село матеріально й духовно, організовує для громади різноманітні заходи.

У неділю, 8 серпня 2010 року, Лісний Хлібичин повернувся до традиції, яка з сивої давнини прижилася в Україні. В урочищі "Глинищі" відбулась надзвичайно цікава подія під назвою "народна забава". Погожий день радо зустрів гостей. Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич у своєму привітальному слові зазначив, що Лісний Хлібичин належить чи не до одного з найкращих сіл в районі, адже повністю газифікований ще у 2004 році, згуртоване й дружнє. Він привітав мешканців та гостей села й побажав здоров'я, добробуту й приємного відпочинку. Вітав гостей й Богдан Харук, а о.Володимир поблагословив свято.

Того дня линули не тільки щирі пісні й танці у виконанні місцевих аматорів, гостей з Отинії, Голоскова та Мишина, ігри, забави, а й розігрувалась лотерея, юнаки змагалися за перемогу. Закінчилося свято молодіжною вечіркою.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА