друкувати


Про порядок сплати земельного податку у рік придбання земельної ділянки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-07 04:30:46

Відповідно до ст. 15 Закону України від 3 липня 1992 року № 2535-XII "Про плату за землю" зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2535) власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Облік громадян - платників земельного податку і нарахування відповідних сум проводиться щороку станом на 1 травня (ст. 16 Закону № 2535). Нарахування громадянам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про внесення платежу (ст. 14 Закону № 2535). Земельний податок сплачується рівними частками до 15 серпня і 15 листопада (ст. 17 Закону № 2535).

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (ст. 13 Закону № 2535). Згідно зі 193 Земельного кодексу України від 28.10.2001 р. № 2768-ІІІ зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) державний земельний кадастр - це єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів. Призначенням державного земельного кадастру є забезпечення необхідною інформацією органів державної влади та органів місцевого самоврядування, заінтересованих підприємств, установ і організацій, а також громадян з метою визначення розміру плати за землю (ст. 194 Кодексу).

Враховуючи зазначене, органи державної служби здійснюють нарахування земельного податку громадянам, які знаходяться на обліку як платники земельного податку станом на 1 травня поточного року. Якщо державний земельний кадастр станом на 1 травня поточного року містить відомості про громадянина як про власника земельної ділянки, то орган державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки має нараховувати земельний податок і видати такому громадянину до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про внесення платежу.

При цьому земельний податок нараховується з дня виникнення права власності на земельну ділянку до кінця поточного року. У випадку якщо громадянин отримав право власності на земельну ділянку після 1 травня поточного року, то орган державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки візьме такого громадянина на облік як платника земельного податку станом на 1 травня наступного року. У цьому випадку нарахування земельного податку і видача платіжного повідомлення про внесення платежу буде проведено до 15 липня наступного року. При цьому земельний податок буде нараховуватись з дня виникнення права власності на земельну ділянку до кінця року, в якому здійснюється таке нарахування.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області