друкувати


Івано-франківський тайбоксер повернувся з Таїланду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-06 01:45:04

Днями з поїздки до Таїланді повернувся івано-франківський тайбоксер Тарас Сапа. Майже два тижні він тренувався у таборі "Fairtex".

За цей час крім тренувань Сапа провів професійний поєдинок. Він переміг титулованого суперника з Великобританії. Кореспондент sport.if.ua зустрівся з Тарасом та розпитав про його враження.

Привітні тайці і хороші дороги

Команда професійного центру з тайського боксу "Бескид", де тренується Тарас Сапа, спершу вирушила нічним поїздом до Києва. Потім був довгий переліт літаком до Бангкоку.

О 4 годині ранку іванофранківців зустрів фірмовий автобус "Fairtex", за 25 хвилин вони були вже у тренувальному таборі. Вже за кілька годин, о сьомі ранку починалося перше тренування.

"Тайці виявилися дуже привітними людьми, — ділиться враженнями спортсмен. — І хоча рівень життя там доволі нижчий за український, вразили дороги. По боках можуть бути справжні житлові нетрі, але дороги дуже гарні".

Тренував тайський спеціаліст

"Тренували мене тайські спеціалісти, — розповідає Тарас. — Спочатку було важко зрозуміти, що саме від мене вимагає тренер, та за кілька занять, я вже підсвідомо розумів його та одразу робив потрібні вправи".

О 7:00 годині починалося основне тренування, а до цього іванофранківець самостійно мав зробити пробіжку 3-4 км та розігріти м’язи. Власне тренування починалося з спеціальної розминки всього тіла, після цього була робота на «лапах» по 4-8 раундів по 3 хв. Далі — 3-4 раунди на відпрацювання ударів колінами (100-200 ударів) та фронткіків (прямий удар ногою) на груші. Після цього слідувала робота в клінчі з тайцями. Працювали і "боєм з тінню".

Не обходилося без простих фізичних вправ: підтягування на перекладині, віджимання, прес. Закінчували тренування 10-хвилинним бігом, аби скинути напруження організму. Цікавими були вправи на автомобільному скаті для розвивання координації.

Кожного дня Тарас мав два тренування. Наступне починалося о 15:00. Саме для того, щоб відновитися до другого тренування, перше починалося так рано.

У таборі тренувалося дуже багато іноземців. Були тут і португальці, і австралійці, інші національності.

Свого суперника не знав

Останній день перед боєм Тарасові дали відпочинок. Поєдинок відбувався 29 липня, на дев’ятий день перебування у Таїланді. Програма вечора налічувала 12 поєдинків. Сапа боровся під четвертим номером.

Суперником нашого земляка став титулований англієць, чемпіон Англії серед професіоналів. Як не дивно, тайці підібрали Тарасові суперника, який був важчий за нього на 10 кг та вищий майже на голову. "Побачивши його, я трохи здивувався, — каже Тарас. — Але знав, за чим я сюди їхав, і почав поєдинок".

Іванофранківець відбоксував усі п’ять поєдинків і виграв за очками. "Найважче з ним було у клінчі, — каже Тарас. — Зійшовшись перший раз, відчув, наскільки він важчий і зрозумів, що в клінчі немає що робити. Тому продовжував бій переважно на мідлкіках, хайкіках та фронткіках. Застосовував лоукік, а як була можливість, пробивав з руки і по корпусу".

Як каже Тарас, тайці гарно секунду вали в куті. Дуже добре розминали м’язи, так, що майже нічого не боліло. Та й під час бою від напливу адреналіну особливого болю не відчуваєш.

Дуже хороший досвід

Цей вечір був кульмінацією поїздки. Наступного дня Тараса вітали тайські тренери. Далі треба було збирали сумки та їхати додому.

"Багато я почерпнув для себе під час тренувань, — розповідає Тарас Сапа. — Тайці по-іншому тримають «лапи». Наголос вони роблять на роботу ногами, ліктями і колінами. Це дуже добрий досвід для мене".

Весь цей час Тараса підтримував керівник центру "Бескид" Олег Белей. Це додавало впевненості. Як каже Белей, цій поїздці спортсменам посприяли ТзОВ "Керамбуд" та ТзОВ "Скорзонера". Спортсмени дякують їм за підтримку.

Як говорить тренер Тараса Сапи Андріан Петрущак, далі у нашого спортсмена найближчий важливий турнір — Кубок світу з єдиноборств серед спортивних клубів у Ялті. Він відбудеться у жовтні. Очікується, що Тарас виступить у тайському боксі та К-1.

Джерело: sport.if.ua