друкувати


До жовтня ціни на хліб в Україні піднімуться на 50 відсотків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-06 01:00:32

До жовтня ціни на хліб в Україні піднімуться на 50 відсотків, а в Києві – на 70 відсотків. Така ситуація спостерігається через неврожай зерна, через що очікується, зростання цін на нього на 12 відсотків.

"Світова ціна на пшеницю буде на рівні 300 доларів за тонну. Вже зараз вона піднялася до 250-275 доларів. Світова ціна підніметься ще на 30-40 відсотків, а оскільки Україна - частина світового ринку, відтак, подібна ситуація буде і у нас", - відзначив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

За його прогнозами, хліб в середньому подорожчає на 50 відсотків, а ціна на "соціальні сорти" хліба в Києві підніметься до початку жовтня мінімум на 70 відсотків.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заборонив експорт зерна з країни. Це призвело до того, що грудневий ф'ючерс на постачання пшениці подорожчав на 60 центів - до 8,155 дол. за бушель - максимуму, встановленого біржею. Останній раз ціни піднімалися до цього рівня в серпні 2008 року. Також заява російського прем'єра викликала стрибок цін на рис і кукурудзу. Рис підскочив у ціні на 2,8 відсотків, кукурудза - на 4,5 відсотка.

Раніше повідомлялося, що в України є шанс посилити свої позиції на світовому ринку зерна. Посуха по всьому світу спровокувала різкий ріст вартості зернових - у середині липня на товарній біржі Чикаго ціни на них досягли максимуму за останні 13 місяців.

Джерело: ТСН.ua