друкувати


Світові ціни на пшеницю зросли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-06 10:35:53

Світові ціни на пшеницю загрожують побити дворічний максимум.

Така ситуація на світових товарних біржах склалася після того, як уряд Росії прийняв рішення ввести тимчасову заборону на вивезення з країни ряду зернових, включаючи пшеницю.

Трейдери побоюються, що слідом за Росією та інші країни введуть заборону на експорт зерна.

У результаті торги пшеницею на Паризькій біржі побили рекорд за обсягами, на найбільшій в світі Чиказькій товарній біржі зростання цін на пшеницю досягло 5 серпня 8%. На загальноєвропейській біржі зростання склало майже 7%.

Між тим фахівці відзначають, що поки немає підстав говорити про загрозу виходу світових цін на зерно на рекордні пікові показники. Вони були досягнуті влітку 2008 року, коли утворився брак пшениці та рису в ряді регіонів планети.

Крім несприятливих погодних умов у Росії, посуха накрила також Казахстан, Україну та Європейський союз, в той час як у Канаді врожай скоротиться через повені.

Світові запаси пшениці знизяться до 192 млн тонн до червня наступного року в порівнянні з 197 млн тонн на кінець минулого місяця, прогнозує Міжнародний зерновий союз (International Grains Council, IGC). Місяцем раніше він очікував підвищення показника до 201 млн тонн.

Нагадаємо, з 9 серпня російська влада запроваджує тимчасову заборону на експорт зерна. До такого вимушеного кроку Москва вдалася у зв'язку з посухою і пожежами.

Уряд заявив, що одне найважливіших завдань уряду - не допустити зростання внутрішніх цін на харчі.

Джерело: ТСН.ua