друкувати


Я.Яцишин: Покоління, яке стояло біля витоків «Хмери», виросло

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-05 09:00:02

Розвіяти міфи щодо закриття арт-кафе «Химера» в обласному центрі поставили собі за мету засновники закладу Ярослав Яцишин та Петро Шкутяк, а також його піар-менеджер Ірина Малиновська.

Зі слів пана Яцишина, навколо даної події сьогодні побутує багато цікавих і навіть містичних історій та легенд. Проте особисто йому до вподоби дві. Перша з них пов’язана з політикою. Мовляв, «Химера» завжди асоціювалась з подіями «помаранчевої революції»: на їх хвилі вона створилась і з припиненням «помаранчевої» влади прияє своє існування. Друга полягає в тому, що покоління, яке заснувало кафе і який час ним жило, попросту виросло. У них нові, серйозніші клопоти, посади в органах виконавчої влади, а отже часу на опікування своїм дітищем просто немає. Цієї ж думки дотримується і П.Шкутяк. «Химера» почалася із співпраці з Мирославом Яремком і Тарасом Прохаськом та бажання робити бізнес. – зазначає він, – Насправді професійно робити кафе тоді ніхто з нас не вмів, хоча ми мали економічну освіту. Моя ідея була: запросити усіх, хто мав і хотів щось показати і дати їм для цього територію. Там були концерти і виставки як відомих митців, так і початківців. І ми дотували ці речі по повній своїм коштом, не залучаючи коштів ззовні. Життя продовжується і часу займатись тим далі немає».

На думку Я.Яцишина, будь-якому клубу раз на 5-6 років необхідно змінювати концепцію, інакше такий заклад стає не цікавим. Для міст з більш динамічним життям, таких як Київ, цей термін взагалі становить 1 рік.

Відтак, зі слів засновників «Химери», кафе буде передане молодшим і активнішим людям, які вже встигли реалізувати свої креатині ідеї у столиці і тепер бажають реалізувати їх в Івано-Франківську. Ініціатори прес-конференції обмовились, що нова команда має відношення до створення мережі закритих ресторанних закладів «Фест» у Львові. В їх планах – вже до 1 жовтня відкрити на базі кафе новий, концептуально новий заклад. «Можливо, – зазначив А.Яцигшин, – як «Химера» дала свого часу поштовх «помаранчевій революції» в Івано-Франківську, так само вона дасть поштовх розвитку в нашому місті нової мережі».

Автор: Сергій БІЛИЙ