друкувати


Експерти вважають, що розчаровані виборці не підуть на місцеві вибори 31 жовтня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-04 06:41:35

Явка виборців на чергових місцевих виборах, призначених на 31 жовтня, буде низькою, прогнозують експерти.

"Явка на виборах буде дійсно низкою. Завжди, коли місцеві вибори проходили окремо від виборів у Верховну раду, стимул у виборців голосувати був нижчим", - сказав директор компанії Berta Communications Тарас Березовець.

Водночас, за його прогнозами, загалом по Україні явка буде доходити до 60%.

"По Києву, якщо залишаться вибори тільки в районні ради, то явка буде надзвичайно маленькою. По деяких районах вона може бути на рівні 25%, а в середньому по Києву явка не перевищить 40%", - сказав він.

За прогнозами Березовця, досить низкою буде активність виборців і в західних і східних регіонах, де проживає більшість виборців, що перебувають на заробітках за кордоном.

На думку заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, низька явка на виборах буде пов'язана в тому числі й з розчарованістю виборців тим, що місцева влада не виконує своїх передвиборних обіцянок.

"99% мерів не виконали свої обіцянки, й населення розчароване цим", - сказав він.

На думку експерта, низька активність виборців буде збільшувати роль адміністративного ресурсу на виборах.

Директор центру "Соціополіс" Володимир Поляков також погодився з твердженням про низьку явку на майбутніх виборах, але додав, що, незважаючи на це, більшість виборців все-таки візьме в них участь.

Як відомо Верховна рада призначила чергові місцеві вибори на 31 жовтня.

Нагадаємо, що під час місцевих виборів у 104 населених пунктах, що проходили 20 червня, явка в середньому по Україні склала 42,5 %.

Джерело: ТСН.ua