друкувати


Понад 67% не пам’ятають, за кого голосували в 2006 році до міської та обласної ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-04 04:45:08

Задля вивчення настроїв виборців представники громадської ініціативи "Оновлення країни" провели опитування іванофранківців. Результати виявилися до деякої міри шокуючими.

Більше 600 чол. у чотирьох мікрорайонах міста відповідали на велику кількість запитань. Приміром, чи ходите ви та члени вашої сім’ї на вибори? За кого голосували на минулих виборах до міської, обласної рад, на посаду міського голови у попередні роки? Чи проголосували б так само зараз? Чи знаєте депутата, який представляє ваш виборчий округ? Чи є проблемні питання в будинку і які? Чи цікавляться депутати Вашими проблемами? До кого найчастіше звертаєтеся зі своїми проблемами? Чи допомагають? Кому в місті, мікрорайоні довіряєте? З яких джерел отримуєте інформацію? Якими якостями повинен володіти депутат від вашого округу? Чи треба комусь з будинку допомогти?

Ось деякі з результатів: понад 67% не пам’ятають, за кого голосували в 2006 році до міської та обласної ради і майже 33% не пам’ятають цього ж стосовно мера. Тільки 3,3% опитаних відповіли, що знають персонально депутата, який представляв їхні інтереси в міській раді. Одноголосно негативною була відповідь на запитання: «Чи цікавляться депутати вашими проблемами?».

Мешканці міста найчастіше зверталися за допомогою в ЖЕО, але тільки 18% із них відповіли, що в ЖЕО їх проблеми частково або повністю вирішили. Щоправда, майже 90% громадян не звертаються ні до кого. Четверта частина опитаних відповіла, що не йшли на вибори. 60% не змогли відповісти на запитання «Кому в будинку потрібна допомога?», а 40, % з тих хто відповів, не задумуючись вигукували: «Мені!!!»

За словами голови громадської ініціативи «Оновлення країни» в Івано-Франківській області Володимира Олійника, такі дані свідчать, що люди звикли самі вирішувати свої проблеми. І обрання хоча б 50% складу міської ради за мажоритарною системою дозволить знати своїх обранців в обличчя, доручати їм представляти свої інтереси і питати за їх роботу. Основною помилкою мешканців міста, на його думку, буде голосування за кандидатів-мажоритарників за політичною приналежністю, що призведе знову до відсутності «господаря» в окрузі.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК