друкувати


В Івано-Франківську закрили останній спортивний стрілецький тир

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-03 05:57:08

Правоохоронці обласного центру Прикарпаття днями припинили функціонування стрілецького тиру Івано-Франківської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву №1.

Причина закриття закладу, в якому за роки існування було підготовлено чимало влучних стрільців, багато з яких зараз становлять гордість українського спорту, – відсутність ліцензії на право провадження діяльності, пов’язаної з використанням вогнепальної зброї. «Таку ліцензію, – розповідає «Експресу» заступник начальника Івано-Франківського міськвідділу УМВС Андрій Прусак, – видає дозвільна система МВС. Термін її дії у СДЮСШОР № 1 давно вийшов. Адміністрація закладу кілька разів її продовжувала, переоформляла, проте останнім часом діяльність тиру здійснювалась без необхідного дозволу. Після кількох приписів і попереджень було вирішено тир закрити. Все ж таки там зберігалось близько 12 тисяч патронів і до ста одиниць вогнепальної зброї».

Раніше в Івано-Франківську функціонувало два тири, які готували майстрів зі спортивної кульової стрільби. Один з них припинив своє існування разом з розвалом Товариства сприяння обороні України. Другий же, хоча й переживав не найкращі часи (звільнились досвідчені тренери, влада обмежила фінансування), виживав за рахунок надання платних послуг зі стрільби місцевим «крутеликам». Як наслідок, кілька років тому прямо в приміщені тиру з вогнепальної зброї було вбито одного з його тренерів. «Вже тоді у них не було жодних дозволів. – говорить заступник голови комітету фізкультури і порту Івано-Франківського міськвиконкому Мирослав Андрійчук, – Навіть в басейн при вході треба пред’явити перепустку, а туди пускали будь-кого. Після загибелі тренера відповідальність намагались покласти на міський спорткомітет і фізкультурно-спортивне товариство «Україна», але ж ми тут ні до чого: цей тир перебував у підпорядкуванні управління освіти. Ми їм тільки передали 87 одиниць зброї».

З усього зазначеного можна зробити лише один невтішний висновок, після закриття обох тирів Івано-Франківську школу спортивної кульової стрільби, яка тривалий час була на високому рахунку по Україні можна вважати похованою остаточно, а разом з нею – і надії на успіхи наших спортсменів.

Автор: Сергій БІЛИЙ