друкувати


На Коломийщині пройде фестиваль автентичної карпатської кухні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-03 02:30:21

«Смачний спас». Таку назву носитиме фестиваль автентичної карпатської кухні, який пройде 21-22 серпня в мальовничому гірському селі Спас, що на Коломийщині.

Як повідомив Михайло Стовпюк, голова асоціації виробників органічних продуктів «Чиста флора», що виступила організатором фестивалю, це перший подібний захід, який в разі успішної реалізації вкладених в нього ідей має усі шанси стати міжнародною візиткою Українських Карпат. Основну його мету організатори вбачають у поєднанні на одному святі виробників органічних, екологічно чистих продуктів, туризму, продукції етноресторанів та садиб, а також робіт майстрів ужиткового мистецтва під єдиним карпатським трендом, щоб показати, за висловом пана Стовпюка, що наші Карпати – найкращі.

Родзинкою фестивалю стане конкурс серед 20 автентичних давніх садиб з різних куточків Українських Карпат. Вони представлять на суд гостей свята знакові для своїх населених пунктів страви з органічних продуктів, таких, як характерна для села Спас ще з прадавніх часів замащена.

Поряд з цим, відвідувачі заходу зможуть оцінити набутки кулінарної спадщини Європи. Зокрема, вперше в Україні тут будуть представлені проекту європейського слоу-фуду. Безпосередню підтримку організації презентації цих проектів в нашій країні надав уряд Швейцарської Конфедерації, представники якої переконані, що карпатський регіон України має багато спільного зі Швейцарією як в географічному, так і в етнографічному, культурному аспектах.

На глибоке переконання організаторів, фестиваль буде дуже корисним в плані популяризації органічної продукції українських виробників на зовнішньому і внутрішньому ринках. «Наша асоціація – місток між українським виробником і Європою, – зазначає заступник голови Асоціації Богдан Пернак, – наші вимоги є трошки м’якшими, ніж європейські, тому що в Україні ще досі немає закону, який би передбачав компенсації від держави за втрати урожаю на початковому етапі, через що фермери часто відмовляються від органічного ведення господарства. Нас цікавлять екологічно чисті господарства. Було б добре, якби це були цілі села, цілі райони з замкнутим виробництвом, де усі відходи ми б допомагали утилізовувати в мінеральні добрива».

Автор: Сергій БІЛИЙ