друкувати


«Кайф» для сталеварів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-02 02:15:22

В Івано-Франківську затримані п’ятеро підозрюваних у вчиненні контрабандного ввезення в Україну більш як тонни кокаїну.

Важкий наркотик кокаїн в наших краях є екзотикою. Через його високу собівартість доступною ця латиноамериканська отрута є лише для дуже багатих людей. Доходи ж тих, хто займається його реалізацією, а це, як правило, великі транснаціональні картелі, іноді дорівнюють бюджетам невеликих держав. Останнім часом такі структури все частіше намагаються використовувати для транспортування цього зілля в Європу територію України, яскравим прикладом чого стало нещодавнє затримання 1192,95 кг контрабандного кокаїну, який ділки намагалися ввезти в Україну морським шляхом з Латинської Америки.

Отруту виявили при митному огляді одного з суден, яке прийшло в порт Одеса з далекої Венесуели. 1200 брикетів з наркотиком, якого загалом вистачило б, за висновками фахівців, на близько 12 мільйонів, були розміщені у спеціальних схованках в бетоноконструкціях потриманих індукційних плавильних печей, два контейнери з якими повинні були надійти на адресу однієї з івано-франківських комерційних структур. Навіщо івано-франківській фірмі сталеплавильне обладнання аж з Венесуели – само по собі наводить на роздуми, адже ні металургійної промисловості, ні сировини для неї в наших краях немає. «Ця фірма лише недавно акредитована в митних органах, - розповідає «Експресу» керівник прес-групи Управління СБУ в Івано-Франківській області Марія Римар, - і то була її перша зовнішньоекономічна операція, що посилювало підозру правоохоронців про створення суб’єкта підприємницької діяльності спеціально для здійснення контрабандної оборудки. Отож, можливо, йдеться про так звану фірму-одноденку».

З метою встановлення фізичних та юридичних осіб, причетних до організації та здійснення контрабанди, і припинення їхньої протиправної діяльності за погодження з Генеральною прокуратурою було прийнято рішення на проведення операції з «контрольованого постачання», в результаті якої співробітниками спецпідрозділу «А» управління СБУ в Івано-Франківській області було затримано п’ятьох осіб, серед яких громадяни Росії, Німеччини, Болгарії та двоє наших співвітчизників.

«Слідчий відділ УСБУ в Одеській області, продовжує пані Римар, - за фактом контрабанди кокаїну порушив кримінальну справу. Наразі проводять відповідні оперативно-слідчі заходи». З її слів протягом липня це вже третій випадок контрабандного переміщення кокаїну з країн Латинської Америки до України з використанням морського транспорту, викритий співробітниками українських спеціальних та митних служб, в наслідок чого з незаконного обігу вилучено близько 1900 кілограмів наркотичної речовини.

Автор: Сергій БІЛИЙ