друкувати


М.Катеринчук в Івано-Франківську говорив про футбол в одні ворота і концтабір з виходом через крематорій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-30 11:30:53

З футбольним матчем, в якому на поле дозволили вийти лише одній з двох команд, порівняв нещодавно підписаний Президентом Закон «Про місцеві вибори» лідер Європейської партії України, народний депутат Микола Катеринчук, який 28 липня відвідав з робочим візитом Івано-Франківськ.

З його слів, ключові положення закону, зокрема, які забороняють самовисування, участь у виборах громадських організацій та блоків партій, закріплюють механізм формування виборчих комісій та дозволяють територіальним виборчим комісіям скасовувати рішення дільничних комісій, обмеження для участі у виборах «молодих» (до року) партій, покликані забезпечити перемогу на виборах Партії Регіонів.

Враховуючи викладене, – стверджує депутат, – Європейська партія закликала інші опозиційні сили бойкотувати вибори. Коли ж останні не погодились її активісти вирішили за доцільне сісти з усіма опозиційними структурами за стіл переговорів, «щоб в опозиційному таборі не було чвар». Одночасно, як стверджує М.Катеринчук, ним, спільно з лідерами інших «забортних» партій: Арсенієм Яценюком, В’ячеславом Кириленком та Анатолієм Грищенком направлення подання до Конституційного Суду України щодо конституційності положень нового закону. «Ми не розраховуємо, – говорить лідер Європейської партії, – на те, що Конституційний Суд визнає Закон неконституційним, але сподіваємось, що позачергова сесія Верховної Ради виправить в ньому деякі моменти, хоча б технічного характеру».

Найбільше від М.Катеринчука дісталось «на горіхи» Партії Регіонів, у якої, за його твердженням, погано з реформами. Зокрема, зі слів депутата, проголошена судова реформа перетворилась на побудову корупційної вертикалі, а реформа податкова – на побудову «концтабору, в якому є тільки маленький вхід для підприємців, а вихід – лише через крематорій». Політик переконаний, що запропонований М.Азаровим і С.Тігіпком проект Податкового кодексу зневажає фундаментальні конституційні права та ліберальні цінності, як на приклад, непорушність права приватної власності. В зв’язку з цим, він не має нічого спільного із запровадженням фіскального механізму виходу із кризи.

Втім, вдаватись до радикальних заходів протидії діючій владі, як стверджує пан Катеринчук, його партія планує лише восени, після виборів. «Це будуть масові протести, – заявляє він, – Буде серйозний протестний рух також проти реваншизму відносно всього українського: Табачники, приїзд релігійних лідерів тощо. Це все дасть поштовх до об'єднання демократичних сил в один кулак і початку демонтажу режиму Януковича. Ми готові очолити цей процес…» Що заважає М.Катеринчуку очолити цей процес до виборів: садово-городні роботи чи сподівання на «цукерку» від того ж таки режиму – депутат не пояснив…

Автор: Сергій БІЛИЙ