друкувати


З понеділка в Івано-Франківську зупинять 50 ліфтів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-29 02:30:27

Івано-Франківський міськвиконком не підтримав 28 липня запропонований управлінням економіки проект рішення про підняття тарифів на послуги обслуговування ліфтів в обласному центрі.

На його розгляд було запропоновано два варіанти рішень. Відповідно до одного з них тарифи планувалось підняти до 28,2 копійок за квадратний метр займаної користувачами житлової площі, проте лише на території ЖЕО-1,5,6 та 8, де обслуговуванням ліфтів займається комунальне підприємство «Івано-Франківськліфт» (решта ЖЕО обслуговується в даний час приватними фірмами), другий передбачав підняття плати за ліфти на всій без виключення території міста до 27,8 копійок за метр квадратний з закріпленням КП «Івано-Франківськліфт» як головного виконавця робіт в сіх житлово-експлуатаційних організаціях обласного центру. Зі слів заступника начальника міського управління економіки Михайла Ковальчука, найбільше інтересам міста відповідав би саме другий варіант, оскільки він забезпечив би надання рівноцінних послуг з утримання ліфтів в усіх районах міста і дозволив би своєчасно реагувати на усі випадки виходу з ладу ліфтових механізмів.

Втім, членів виконкому смутив той факт, що в багатьох приватних фірмах тарифи і до запропонованого підвищення були значно нижчими, ніж в комунальному підприємстві. Директор КП «Івано-Франківськліфт» в свою чергу переконаний, що, не зважаючи на абсурдність нав’язаного «згори» механізму нарахування оплати, виходячи з розрахунку житлової площі користувачів ліфтів, запропоновані тарифи є цілком обґрунтованими економічно. Їх підняття пов’язане насамперед із зростанням мінімальної зарплати з 839 до 888 гривень. За розрахунками працівників підприємства, навіть при нових тарифах його рентабельність складе лише 6 %. Що ж до приватників, то, зі слів пана Ткачука, вони виставляють ЖЕО такі суми до оплати, які ті реально можуть сплатити.

«Фірмам не вигідно, щоб ЖЕО боргували, - говорить він, - для того, щоб вкрутити дві лампочки цього достатньо. Інше питання, коли виникає необхідність перемотати мотор або зробити ще якийсь більш менш серйозний ремонт. Тоді приватники палець об палець не вдарять, поки не отримають гроші».

Власне ця остання обставина і стала причиною створення в 2001 році комунального підприємства «Івано-Франківськліфт». До того ліфтами обласного центру опікувалась приватна фірма, яка в разі поломок відмовлялась щось виконувати ремонтні роботи до перерахування грошей. Сьогодні ж за обслуговування 447 ліфтів, що перебувають у віданні комунальних ліфтерів, Івано-Франківські житлово-експлуатаційні організації боргують 2436 гривень. Слід також зазначити, що сьогодні в обслуговуванні приватників перебуває в 5 разів менше ліфтів, ніж у комунальників. При цьому вісі вони є значно новішими. Ще одним аргументом М.Ткачука стала необхідність утримання штату централізованої служби диспетчеризації, подібних до якої структур не має жодна приватна фірма.

Утримання усього зазначеного господарства без підняття тарифів вимагатиме дотацій від міста в сумі не менш, як 51 тисяча гривень на місяць, яких при нинішньому куцому бюджеті чекати годі. В іншому випадку підприємство змушене буде відключати ліфти. Вже з понеділка, зі слів пана Ткачука, може зупинитись близько п’ятдесяти ліфтів по ЖЕО-8. А це найбільші спальні райони Івано-Франківська.

Автор: Сергій БІЛИЙ