друкувати


Найбільші платники податків Івано-Франківська обговорили проект Податкового кодексу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-28 05:30:53

Керівники низки підприємств, що є найбільшими платниками податків – ВАТ «Прикарпаттяобленерго», ВАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод», ВАТ «Хлібокомбінат», ДМП «Теплокомуненерго», філія УМГ «Прикарпаттрансгаз», будівельне підприємство ПП «Ярковиця» - увійшли до оновленого складу Громадської Ради ДПІ в м.Івано-Франківськ.

До складу ради також увійшли представники місцевої влади, засобів масової інформації та громадських організацій.

«Цей дорадчий орган має посилити партнерські відносини між податківцями і бізнесом, особливо зараз, коли внесено чимало змін до податкового законодавства, а також відбувається громадське обговорення проекту Податкового Кодексу», - наголосив на засіданні Громадської Ради начальник міської ДПІ Дмитро Романюк.

Підсумовуючи роботу міських податківців в першому півріччі він назвав деяку статистику виконання плану податкових платежів до державного і місцевого бюджетів. Так, впродовж першого півріччя 2010 року в результаті дієвої співпраці з суб‘єктами господарювання міста було забезпечено надходжень до Зведеного бюджету 433,9 млн грн, що на 27,4 млн грн більше, ніж за січень-червень минулого року.

Для створення сприятливих умов щодо сталого економічного розвитку міста особлива увага колективу ДПІ в м.Івано-Франківськ приділялась забезпеченню виконання бюджетних призначень по надходженню до міського бюджету. За перше півріччя 2010 р. до казни міста надійшло 141,6 млн грн, що більше від запланованого рівня на 5,4%. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року забезпечено надходжень на 6,7 млн грн більше.

Попри ці показники Дмитро Романюк окреслив низку проблем, які мають консолідувати зусилля влади, податкової служби та бізнесу. Йдеться про мінімізацію податкових зобов’язань, декларування збиткової діяльності, «тіньові» оборудки з ПДВ, податкову заборгованість, виплату зарплати в «конвертах», тощо.

Що стосується нового Податкового Кодексу, то як зауважив начальник інспекції, цей документ має уніфікувати і систематизувати наявне податкове законодавство. А ще – адаптувати його до європейських стандартів.

На переконання заступника голови Громадської ради генерального директора ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Миколи Чернявського, проект Податкового кодексу потребує активного обговорення. На його думку, деякі положення цього документу посилюють жорсткі фіскальні заходи по відношенню до бізнесу. «Зокрема, непокоять процедури перевірок, оскарження і сплата неузгоджених сум», - зазначив М. Чернявський. Він вважає, що фіскальна політика, що її декларує проект нового Податкового кодексу, не повинна пригнічувати бізнес.

Солідарним із ним був і директор Локомотиворемонтного заводу Василь Дутчак. На його думку, в умовах фінансової кризи виробництво потребує стимулюючих механізмів. Зокрема, необтяжливих кредитів і помірних податків. Це дасть змогу підприємствам здійснювати активну інвестиційну політику. Також В. Дутчак зауважив, що виплата зарплати в «конвертах» - клопіт не лише податківців, а й товаровиробників. «Це болюче питання для державних підприємств, у яких фонд заробітної плати чималий, і з якого вони зобов‘язані робити усі офіційні відрахування. Виплата зарплати в «конвертах» створює штучну конкуренцію з підприємствами, у яких бізнес легальний, спричинює соціальну незахищеність працівників і плинність кадрів», - зазначив В. Дутчак.

Громадська рада також обговорила деякі зміни до діючого законодавства при адмініструванні податків, зборів (обов’язкових платежів), зокрема з податку на додану вартість та податку на прибуток.

Щодо впливу податкових змін на фінансового-господарський стан підприємств своїми міркуваннями обмінялися директор ПП «Ярковиця» Володимир Балагура, начальник міського фінуправління Вікторія Сусаніна, перший заступник начальника міської ДПІ Марія Семанів, виконавчий директор ВАТ «Хлібокомбінат» Світлана Криворучко, начальник управління міського казначейства Володимир Косик, заступник директора філії УМГ «Прикарпаттрансгаз» Володимир Гриненько.

Обговорюючи тему проведення роз'яснювальної роботи серед платників податків керівник молодіжного громадського центру «Еталон» Леся Аронець звернулась до представників засобів масової інформації - як членів Громадської ради, так і акредитованих на цей захід журналістів. Вона зазначила, що на сьогодні у ЗМІ іде бурхливе обговорення проекту Податкового кодексу. Кожен його трактує як хоче, здебільшого навіть не ознайомившись з цим документом. Потрібно знайти «золоту середину», для об‘єктивного висвітлення усіх запропонованих змін. І до цього необхідно підходити виважено і обережно».

Цю пропозицію підтримав Дмитро Романюк, навівши приклади неправильного трактування окремих норм проекту Податкового кодексу.

Перший заступник інспекції Марія Семанів висловила надію, що Громадська рада буде посередником між податківцями, місцевою владою і підприємницьким середовищем у розробці ефективної податкової політики, яка дасть змогу забезпечити бюджетну стабільність і повноцінне фінансування соціально-економічних програм в Івано-Франківську.

Не виключено, що чергове засідання Громадської ради ДПІ буде «виїзним». Голова регіональної Спілки підприємців і промисловців Василь Дутчак запропонував провести його безпосередньо на одному із підприємств міста. «Це буде знайомство зблизька – з виробництвом, його технологічними можливостями, в тому числі зі спроможністю справно платити податки»,- констатував В. Дутчак.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області