друкувати


В Івано-Франківську відзначили 66-ту річницю звільнення міста від фашистів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-28 03:00:04

66-ту річницю з дня звільнення міста від німецько-фашистських загарбників відзначили 27 липня в Івано-Франківську.

Саме в цей день в 1944 році частини 161-ї стрілецької дивізії 1-ї Гвардійської армії у ході Львівсько-Сандомирської операції повністю очистили обласний центр від військ нацистської Німеччини. За героїзм, виявлений бійцями дивізії в ході боїв за наше місто з’єднанню присвоєне звання Станіславська.

В покладанні вінків до могил радянських воїнів на Меморіальному кладовищі взяли участь керуючий справами Івано-Франківського міськвиконкому Андрій Лис, заступник начальника головного управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА Ростислав Стасько, начальник міського управління внутрішньої політики Ігор Кінаш, представники духовенства, активісти обласного комітету Комуністичної партії України.

«Вічна пам'ять полеглим героям і хай земля їм буде пухом», - підсумував панахиду над могилами полеглих воїнів Р.Стасько.

Новою сторінкою відліку історії нашого міста, його розквіту вважає день 27 липня 1944 року перший секретар обкому КПУ Володимир Стула. «Багато воїнів поклали своє життя за визволення нашого міста. - розповідає він Коломия ВЕБ Порталу, - На жаль на сьогодні немає тієї шани, немає тих вулиць, які поміняли назви, немає тих площ, немає того танка, який перший увійшов в місто Івано-Франківськ і який знятий і на жаль невідомо, куди він зник. Нам потрібно оцінити той внесок, який було здійснено радянським воїном, воїном Червоної Армії, особливо воїном-комуністом, тому що першими йшли в бій саме комуністи. Тому сьогодні влада повинна приділити увагу вшануванню пам’яті воїнів, які полягли, історичній піклуванню проти тих учасників тієї війни, які ще сьогодні залишились і надзвичайно велику лепту внесли у справу визволення нашого міста».

Автор: Сергій БІЛИЙ