друкувати


Рівень публічності податкової служби надзвичайно високий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-27 06:45:14

Рівень публічності податкової служби надзвичайно високий. Жодного дня не минає, щоб у засобах масової інформації не оприлюднювалась інформація про зміни у податковому законодавстві, його роз’яснення, про роботу податківців.

Суттєвою є і проведена масово-роз‘яснювальна робота в податковій інспекції. Дієво функціонує впродовж багатьох років телефонна інформаційно-довідкова служба «1507». Крім того, консультації можна отримати безпосередньо у приміщенні ДПІ (у кабінеті № 113). Сприяють проведенню масово-роз‘яснювальної роботи семінари, тренінги, прес-конференції, брифінги, «круглі столи», «гарячі лінії», зустрічі у трудових колективах та під час проведення інших заходів.

Таким заходом стала «пряма лінія», проведена начальником ДПІ в м.Івано-Франківськ безпосередньо в редакції газети «Вечірній Івано-Франківськ». Цей захід попередньо анонсувався не лише на шпальтах цього видання, а і на відомих  на Прикарпатті сайтах.

Працівники редакції навіть і не могли подумати, що настільки великою буде цікавість читачів цієї газети до проведення «прямої лінії». Не очікували вони також того, що деякі читачі захочуть поспілкуватись з Дмитром Івановичем не по телефону, а безпосередньо у редакції, як це зробила громадянка .Наталія Сметанюк. ЇЇ запитання стосувалися того, чи можуть податківці «вивести на чисту воду» недобросовісних забудівників, які у неї і ще багатьох людей отримали гроші, а помешкання в обіцяні терміни так і не спорудили. Звичайно, начальнику інспекції потрібен був час, щоб розібратися у конкретній ситуації, тому він запросив її наступного дня до інспекції для більш детального розгляду справи.

А між тим, телефон дзвонив без перестанку… Запитання були різноманітні: щодо порядку оскарження податкових повідомлень-рішень; щодо підстав проведення податкових перевірок; про виплату зарплати «в конвертах» та про заходи, які вживають податківці для недопущення цього явища; про відповідальність працівників інспекції, які проводили перевірку, у випадку програної податківцями справи у суді; про правомірність вимоги податківців подавати копії реєстрів податкових накладних в електронному вигляді; про черги податковій інспекції під час подання звітності; чи перспективним буде для податківців прийняття Податкового кодексу.

Деякі питання стосувались роз‘яснень окремих питань податкового законодавства. Зокрема, абонентів цікавили питання: у яких випадках при продажу товарів можна не застосовувати реєстратор розрахункових операцій та чи потрібно нараховувати збір за забруднення навколишнього природного середовища у випадку не використання транспортного засобу у зв‘язку із скороченням виробництва. На ці питання відповідали фахівці відділу масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян інспекції, які прийшли на «пряму ліні» разом з Дмитром Романюком.

Коли вже відведений час на спілкування із керівником ДПІ міста збіг, редакційний телефон ще довго не змовкав. Були навіть такі наївно-безпосередні  прохання: «допоможіть правильно заповнити декларацію з ПДВ».

Спілкування з платниками податків продовжилось і наступного дня. Всі, у кого були ситуативні питання, прийшли до начальника інспекції на особистий прийом, щоб вирішити питання по суті. Ніхто не залишився без уваги головного податківця міста. Деякі питання було вирішено негайно, а по деяких було дано доручення для розгляду їх у галузевих відділах.

Повний текст запитань, які прозвучали на «прямій лінії», та відповіді на них буде опубліковано в черговому номері газети «Вечірній Івано-Франківськ».

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області