друкувати


Повноцінна кадетська освіта в Україні відтепер стала доступною першокласникам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-27 06:00:39

Повноцінна кадетська освіта в Україні відтепер стала доступною навіть першокласникам. Таку практику впровадив один із київських ліцеїв-інтернатів. Раніше до навчальних закладів спеціалізованої військово-фізичної підготовки можна було потрапити хіба з 7-8 класу.

Вадику цього року виповнюється сім. Він – один із п’ятдесяти хлопчиків, що підуть до першого «кадетського» класу. «Я стану кадетом. Тому що вони носять форму. А ще діти в цьому класі сплять, а в іншому – ні», – аргументує батьківський вибір навчального закладу Вадик.

Віддати сина так рано до ліцею-інтернату, де із нього зроблять кадета, мамі Ірині порадили знайомі. І фізична підготовка, і дисципліна, яких дитина набуде за 11 років навчання – це дуже важливі якості, особливо для хлопця, зауважує мама.

«Тут з ними займаються, і діти не ходять по вулицях самі по собі, – говорить Ірина. – Захоче – буде військовим, не захоче – не буде військовим. Але те, що він змалку придбає, думаю, піде йому тільки на користь».

Важко в навчанні – легко в житті?

Основа навчального плану «кадетських» класів – така ж, як і у звичайній школі. Але оскільки діти перебувають в ліцеї цілодобово, їх дозвілля організують таким чином, щоб охопити всі особливості «кадетської освіти», зазначає Наталія Головіхіна, директор київського ліцею-інтернату № 23, де і навчатимуться кадети-першачки. За її словами, у кадетських класах діти будуть додатково займатися ще й військовою підготовкою, хореографією та музикою, більш поглиблено вивчати історію та іноземні мови.

Крім того, основною відмінністю «кадетського» класу від звичайного буде те, що навчатимуться там виключно хлопчики. Коли у класах немає дівчат, хлопці вчаться краще, вважає Віктор Яцина, президент Київської асоціації випускників суворовських військових училищ.

«За п’ять років в Англії кількість шкіл з роздільним навчанням збільшилась в межах 15-20%. В США – до 20%, – зазначає «суворовець». – Це не просто мода. Це досягнення педагогіки із врахуванням психологічних досліджень».

Далеко не всім дітям, однак, підходить такий спосіб навчання. Проте в 6-7 років дитина свідомо не може ухвалити рішення, чи зможе вона в такому віці перебувати в ізоляції від сім’ї. Це повинні вирішити батьки, зважаючи на індивідуальні особливості адаптації дитини до нових умов, зауважує дитячий психолог Наталія Лесенко.

«Якщо будуть спілкуватися з дитиною батьки, мовляв, ось, сонечко, дивись: оце такий заклад. Привели дитину, показали: будеш ти тут цілий день, отакі в тебе вихователі. Якщо робити це з розумом, то для дитини буде зрозуміло, чому батьки так роблять. А якщо кинути, як те кошеня в діжку: випливеш – виживеш, не випливеш – твої проблеми. Ну, це, звісно, буде сильною травмою», – вважає Наталія Лесенко.

Кадетські класи при школах-інтернатах створені для поліпшення соціального захисту дітей, підкреслює Михайло Кондратович, начальник відділу Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони. Цієї осені у двадцять третьому ліцеї буде створено два класи маленьких кадетів.

Автор: Анастасія МОСКВИЧОВА
Джерело: Радіо Свобода