друкувати


Моніторинг вступної кампанії на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-26 05:15:50

З 15 липня розпочалась вступна кампанія до українських ВНЗ. Коротко про перебіг та особливості вступної кампанії на Прикарпатті Коломия ВЕБ Портал поцікавився у Івана Маруняка, регіонального координатора моніторингу вступної кампанії у Івано-Франківській області, що проводиться Громадянською мережею ОПОРА.

Моніторинг вступної кампанії – чим конкретно займається ОПОРА спостерігаючи за ВНЗ?

Моніторинг вступної кампанії є логічним продовження моніторингу зовнішнього незалежного оцінювання. Дана кампанія реалізовується в загальноукраїнських масштабах. У Івано-Франківській області ми проводимо спостереження за вступною кампанією у трьох найбільших вишах області – це Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Івано-Франківський національний медичний університет і Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Якщо конкретніше, то формат нашої роботи включає в себе спостереження за процесом подання абітурієнтами документів у ВНЗ, спостереження за роботою приймальних комісій, в тому числі й через присутність на їхніх засіданнях та консультування абітурієнтів через гарячу лінію (тел. 044 225-32-81) під час порушення прав при вступі.

Які моменти цьогорічної вступної кампанії вже потрапили під пильне око спостерігачів ОПОРИ?

Перше – це стислі терміни прийому документів (два тижні замість, замість чотирьох як у 2009 році). Через це ми спостерігали шалений ажіотаж під кабінетами приймальних комісій та перевантаження комісій. В перші дні абітурієнтів було стільки, що приймальні комісії фізично не спроможні були з ними впоратись, а тому працювали навіть в неділю. На щастя термін, прийому під тиском обставин, Міністерство освіти і науки України продовжило до 5 серпня.

В перші дні вступної кампанії ще невідомі були обсяги державного замовлення. Тому, не знаючи про кількість бюджетних місць, громадяни могли вичерпати ліміт з 5 ВНЗ, подавши документи на спеціальність, на якій, як потім могло виявитися, є лише 5-10 місць держзамовлення. Таким чином, матеріально незабезпечена особа могла втратити право на доступ до освіти. А протягом першого тижня вступної кампанії ця життєво важлива інформація була відсутня.

Представники влади якимось чином беруть участь у розв’язанні проблем, що виникають в ході вступної кампанії чи виконують роль пасивного спостерігача?

Я більше схиляюся до другого. Як на мене, то це швидше нагадує імітацію бурхливої діяльності ніж саму діяльність. Згідно листа міністра освіти і науки Дмитра Табачника, до 15 липня у кожному обласному і міському управлінні освіти та науки мали бути створені штаби з питань вступної кампанії 2010 року, які б реагували на звернення абітурієнтів щодо порушень та надавали консультації через телефон гарячої лінії. При Івано-Франківській ОДА такий штаб теж створений, але при спробі отримати кваліфіковану консультацію, ми її не отримали – ніхто не піднімає слухавки. Спілкування з абітурієнтами показало, що вони теж не підозрюють про існування даної гарячої лінії. Думаю, що це дає цілком вичерпну відповідь на запитання ефективної участі місцевої влади у розв’язанні проблем вступної кампанії 2010 року.

Чи вирішена проблема з так званими «пільговиками», якій минулого року було приділено багато уваги?

Проблема вирішена, але частково. Бо саме по собі право позаконкурсного вступу суперечить статті 53 Конституції України, яка гарантує всім громадянам рівний доступ до освіти. Крім того, право жодним чином не може бути пільгою з боку держави і право на рівний доступ до освіти є таким самим правом, як й інші, гарантовані головним документом держави права. Це все одно, що право на справедливий суд зробити пільгою. На щастя цього року вишам дозволили робити власне квотування місць для пільговиків (не менше 25% від обсягу держзамовлення), яким вони скористались, як на мене, дуже грамотно. Ніхто більше чверті місць пільговикам не виділив, що дає більше шансів, в порівнянні з минулим роком, абітурієнтам з високими знаннями вступити у ВНЗ на місце держзамовлення. Крім того, цього року один пільговик може подати документи лише в один виш.

З якими труднощами зіткнулася ваша організація під час своєї роботи?

Найсуттєвішим недоліком є відсутність в Умовах прийому до ВНЗ 2010 року механізму реалізації права на громадське спостереження. В пункті 23.2 умов прийому прописано лише про право на громадське спостереження, а механізм реалізації права фактично не прописаний, тому в нас часто виникали суперечки з приймальними комісіями щодо доступу до інформації – форми доступу до інформації та змісту документів з якими ми можемо чи не можемо ознайомитись.

Автор: Галина ОДОСІЙ