друкувати


Двоє рятувальників на відпочинку врятували 21-го туриста

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-26 03:45:27

Спека, що встановилася останні два тижні на Прикарпатті, змусила сотні мешканців та гостей області шукати відпочинку на свіжому гірському повітрі. Довжелезним караваном автомобілів потягнулись вони і до гірських урочищ розташованого біля підніжжя гори Піп Іван Чорногірський села Дземброня, де саме в цей час – кінець липня – серпень фіксується розпал туристичного сезону. Бажаючих піднятись на другу в Україні гірську вершину і насолодитись виглядом монументальних мурів старої обсерваторії з кожним роком лише прибуває.

Втім, погода в горах буває вельми примхливою. Посеред теплого сонячного вихідного дня небо раптом затягнуло хмарами і пішла сильна злива. «Стався пролом хмари, – розповідає «Експресу» начальник Верховинської гірської пошуково-рятувальної групи Василь Кобилюк, – і розмір дощових крапель сягав кількох міліметрів. Сильна злива призвела до різкого підняття води в місцевих потічках. Це місце, власне, є дуже нестандартним, оскільки характеризується тим, що тут розливаються не великі річки, а їх малі притоки. І той потічок, який щойно можна було просто переступити за кілька хвилин стає більшим, ніж Черемош».

За даними рятувальників рівень розливу приток Черемоша цими вихідними перевищив рівень паводку 2008 року. Вода розмила автомобільну дорогу, внаслідок чого 21 турист, які прибули сюди власним автотранспортом, опинилися в пастці. «На автомобілях вони виїхати не могли, – говорить заступник командира Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону з оперативно-медичної роботи Мирослав Яворський, – їх би попросту прибило до скель і вони б усі загинули». Виходити ж пішки через бурхливі потоки по незнайомій місцевості було б також рівносильно самогубству. На щастя, поруч опинилися два гірських рятувальники: згаданий вже Василь Кобилюк та його колега – заступник командира Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону з підготовки особового складу Василь Завалко з сім’ями здійснили сходження а Піп Іван і зараз разом з усіма опинились у водній блокаді. Чоловіки вирішили виводити людей єдино доступним в даній ситуації пішохідним маршрутом – через хребет Косарище і присілок Стефанський у долину Чорного Черемоша, куди поінформовані ними рятувальні служби вже вислали три автомобілі для евакуації туристів.

Як стверджує М.Яворський, це чимале коло, пройти яке було особливо важко, враховуючи, що люди вже здійснили сходження на вершину Попа Івана і на час походу були достатньо змучені.

Автор: Сергій БІЛИЙ