друкувати


53% жителів України вважають за краще зберігати свої заощадження вдома

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-26 10:30:42

53% жителів України як і раніше вважають за краще зберігати свої заощадження вдома, 7% довіряють банківським депозитам, і лише 0,4% наших співвітчизників заробляють за допомогою інструментів фондового ринку.

Більшість жителів України як і раніше віддають перевагу найпростішим і найпримітивнішим способам накопичення і збереження коштів і майже повністю ігнорують сучасні інструменти інвестування. Такий невтішний висновок можна зробити з результатів дослідження, проведеного компанією Gfk Ukraine на замовлення проекту USAID "Розвиток ринків капіталу".

Соціологи з'ясували: в Україні 53% населення зберігає вільну готівку вдома – "під матрацем". Трохи покращує ситуацію те, що 42% припадає на гривню і тільки 11% на іноземні валюти.

За даними дослідження, на банківських картках і поточних рахунках у банках тримають свої кошти 12% опитаних (сюди входять і зарплатні проекти), і тільки 7% населення в якості способу збереження коштів вибирають банківський депозит. Опитування показало, що 3% наших співвітчизників вкладають гроші в купівлю землі, ще 2% інвестують в нерухомість.

А ось довгострокові фінансові інструменти, такі, наприклад, як накопичувальне страхування, недержавні пенсійні і інвестфонди, банківські цінні метали і депозити в цінних металах, жителів України сьогодні практично не цікавлять. Більше того, люди не планують користуватися цими інструментами накопичення в найближчому майбутньому. Рівень обізнаності населення про існування цих інструментів також залишає бажати кращого.

Приміром, якщо про те, що гроші можна накопичувати на депозитах у банках, знають 74% опитаних, то про можливість заробити за допомогою інвестфондів - лише 18% людей, про накопичення за допомогою недержавних пенсійних фондів (НПФ) - 20%. Про потенційну можливість інвестувати кошти в цінні папери знає тільки кожен четвертий українець.

В порівнянні з будь-яким інструментом з небанківської фінансової системи (на які покладають свої надії від 0,1 до 1% наших громадян) цей результат виглядає дуже солідно. Проте в порівнянні з показниками розвинених країн це, звичайно, мізер. До того ж банкірів повинна хвилювати та обставина, що тільки 8% з усіх респондентів планують скористатися депозитними програмами банків. "В Україні ще до кінця не сформувалася банківська культура. До того ж більшості людей зараз просто бракує коштів для накопичення.

Але навіть якщо якась копійка з'явилася, то багато хто боїться йти в банк, оскільки ще не забули потрясінь 2008-2009 років", - пояснив заступник голови правління "Промінвестбанку" Владислав Кравець. Проте банкір вважає, що альтернативи банківським вкладам в Україні немає, тому поступово люди понесуть гроші на депозити. "Як то кажуть, час лікує", - резюмував фінансист.

Джерело: ТСН.ua