друкувати


Проміжний звіт ОПОРИ за результатами І етапу вступної кампанії 2010 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-24 10:30:35

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА здійснюють моніторинг вступної кампанії у 30 вищих навчальних закладах України.

Найбільш актуальні проблеми першого тижня вступної кампанії:

  • Скорочення терміну прийому документів до ВНЗ України призвело до значного перевантаження роботи Приймальних комісій у навчальних закладах та формування черг.  

  • Відсутність даних щодо обсягів державного замовлення на конкретні спеціальності у ВНЗ та закритість Міністерства освіти і науки України.

  • Технічні проблеми з доступом до Інформаційної системи «Конкурс».

  • Перевищення повноважень членами приймальних комісій та проблеми, що виникали через необізнаність працівників ВНЗ щодо чинних процедур, Умов прийому тощо.

  • Незадовільна робота оперативних штабів, що створені на вимогу МОН в регіонах.

1) Скорочення терміну прийому документів до ВНЗ України до 2-х тижнів (замість 1 місяця) призвело до значного перевантаження роботи Приймальних комісій у навчальних закладах. На жаль, ВНЗ зі свого боку завчасно не передбачили напливу абітурієнтів та жодним чином організаційно не забезпечили:

а) Збільшення кількості технічного персоналу, що безпосередньо працює з документами;

б) Збільшення кількості оргтехніки для оперативної перевірки даних додатку до Сертифікату з результатами оцінювання УЦОЯО;

в) Реєстрацію абітурієнтів в он-лайн режимі через мережу Інтернет («електронна черга»), або шляхом попереднього запису до паперових списків.

На гарячу лінію Громадянської мережі ОПОРА абітурієнти масово звертаються щодо проблем з реєстрацією документів. Деякі іногородні вже не перший день ночують під ВНЗ. Черги займають з 4 ранку, втім, це не гарантує успішного завершення реєстрації. Інформація щодо того, що черги спровокували самі абітурієнти, які в перші дні поспішали з документами до ВНЗ, не відповідає дійсності. Так, біля Київського національного торговельно-економічного університету 20 липня в черзі стояли абітурієнти, які записалися до списку 8040. Найпростіша калькуляція засвідчує, що якщо приймальна комісія, пропускна спроможність якої є 500 заяв на день, такими ж темпами опрацьовуватиме документи, то на реєстрацію всіх бажаючих потрібно мінімум 16 днів.

Крім того, комісії ВНЗ відмовляються приймати документи від абітурієнтів одразу на декілька спеціальностей, чим порушують норми чинних Умов прийому, які дозволяють брати участь у конкурсі на трьох спеціальностях одного й того ж навчального закладу. Абітурієнтам пропонують прийти наступного дня та повторно вистояти чергу.

Також проблеми з чергами виникають через додаткові внутрішні вимоги у навчальних закладах. Так, у Кримському державному медичному університеті ім. С.Георгієвського медпрацівник ВНЗ окремо завіряє медичні довідки абітурієнтів, хоча Умови прийому передбачають, що всі документи завіряються на місці працівниками приймальної комісії. Тож, не зважаючи на те, що для успішної подачі документів до зазначеного ВНЗ доводиться витратити 3 дні, додаткову чергу потрібно вистояти і до медпрацівника.

 

Крім того, до ОПОРИ звернулися абітурієнти зі скаргою на комісію Національного університету харчових технологій (м. Київ), де прийом заяв на участь у конкурсі на економічні спеціальності 20 та 21 липня тривав лише до 14:00, хоча в графіку зазначено, що вони працюють до 18:00.

Через кричущі організаційні порушення абітурієнти звертаються і щодо Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», а саме, виникають проблеми з прийомом заяв на факультет менеджменту та маркетингу. Так, станом на 13:00 21 липня до приймальної комісії потрапило 26 осіб, які попередньо зареєструвалися у списку, але всього заяв було прийнято від 46 абітурієнтів. Тобто, 20 осіб пройшло «чорною чергою». За період з 15 по 21 липня за даними батьків абітурієнтів поза загальною чергою було прийнято документи від 300 осіб.

А у Чернігівському національному педагогічному університеті

ім. Т.Г. Шевченка абітурієнти та їх батьки через «затори» на вході до ВНЗ зламали великі дубові двері.

Пропозиції від ОПОРИ:

1. Міністерству освіти та науки: продовжити термін прийому документів до ВНЗ на 1 тиждень (до 7 серпня) для тих, хто вступає без додаткових творчих конкурсів, чи внутрішніх іспитів;

2. Приймальним комісіям: забезпечити більшу кількість технічного персоналу та оргтехніки в приймальних комісіях, передбачити попередній запис абітурієнтів та формування «електронних черг».

2) Не менш злободенною проблемою є відсутність даних щодо обсягів державного замовлення на конкретні спеціальності у ВНЗ. Цьогорічні абітурієнти мають право подати документи до не більш ніж 5 вищих навчальних закладів. Тому, не знаючи про кількість бюджетних місць, громадяни можуть вичерпати ліміт з 5 ВНЗ, подавши документи на спеціальність, на якій, як потім може виявитися, є лише 5-10 місць держзамовлення. Таким чином, матеріально не забезпечена особа може втратити право на доступ до освіти. Якби обсяг держзамовлення було оприлюднено до вступної кампанії, або негайно після підписання Наказу МОН №706 від 16 липня, абітурієнт мав би можливість самостійно зорієнтуватися, чи є у нього шанс вступити та наскільки високим буде конкурс. Крім того, лише 19 та 20 липня представники ВНЗ I-ІV рівня акредитації були запрошені до Міністерства освіти та науки, щоб отримати інформацію про обсяги державного замовлення на паперових носіях. Тож, протягом першого тижня вступної кампанії абітурієнти не мали доступу до важливої для себе інформації.

Пропозиції від ОПОРИ: Негайно оприлюднити на сайті МОН, як це було в попередні роки, повний текст Наказу №706 з усіма додатками та зобов’язати ВНЗ розповсюдити цю інформацію серед абітурієнтів через приймальні комісії.

3) На першому етапі кампанії до ОПОРИ зверталися абітурієнта та члени приймальних комісій щодо технічних проблем з доступом до інформаційної системи «Конкурс». Через конфлікт провайдерів не всі споживачі могли зайти на сайт www.vstup.info та ознайомитися з його змістом 19 і 20 липня. На щастя, вже 21 числа проблеми було усунуто.

Втім, абітурієнти продовжують скаржитися на те, що вже приймальні комісії не завжди коректно подають дані до ІС «Конкурс». Так, деякі виявляють, що у них на сторінці сайту менша сума балів, ніж абітурієнт отримав на зовнішньому незалежному оцінюванні, до якого додав середній бал атестату. Хоча є і протилежні випадки, коли з максимально можливих 800 балів (200 атестат + 600 ЗНО), навпроти прізвища абітурієнта зазначено, що його сукупний бал дорівнює 2000.

За інформацією ОПОРИ є ВНЗ, які з невідомих причин бойкотують ІС «Конкурс» та взагалі не надсилають інформації, яку повинні щодня надавати та оприлюднювати приймальні комісії на вище зазначеному сайті. Серед них:

  • Луганський державний інститут житлово-комунального господарства і будівництва;

  • Маріупольський державний гуманітарний університет;

  • Одеська національна юридична академія;

  • Національний авіаційний університет;

  • Харківський національний університет внутрішніх справ.

Наголошуємо, що ІС «Конкурс» забезпечує право абітурієнтів на доступ до інформації та допомагає виявити проблеми чи невідповідності у рейтингах абітурієнтів.

Яскравим прикладом того, як можна контролювати вступну кампанію завдяки даним системи є інцидент, що стався в Ужгородському національному університеті, після прийому документів однієї з абітурієнток на напрямок підготовки «філологія: англійська мова та література». Дівчина зазначила в заяві, яку подала до приймальної комісії, що вона є переможцем Малої академії наук України. Нагадуємо, що такі особи мають переваги під час вступу. До ОПОРИ звернувся інший абітурієнт, який мав на 100 балів більше ніж вона, але опинився у рейтингу нижче цієї абітурієнтки, з інформацією, що знайомий з нею та впевнений, що остання не брала участі у жодних конкурсах МАН. ОПОРА перевірила Наказ МОН, в якому вказано перелік переможців цього престижного конкурсу. Як виявилося, прізвища абітурієнтки, дійсно, немає серед них. Згодом в приймальній комісії на вимогу громадського спостерігача перевірили пакет документів абітурієнтки та виявили, що жодних матеріалів, які б підтвердили те, що абітурієнтка перемагала в національних конкурсах немає і з неї було знято відповідний статус. Станом на 21 липня абітурієнтка з 1 місця рейтингу перемістилася на 85. Тож, завдяки інциденту було виявлено, що працівники приймальної комісії інколи на слово вірять абітурієнтам щодо їх досягнень, що є порушенням.

Пропозиції від ОПОРИ: Забезпечити технічну підтримку системи та оприлюднити інформацію щодо змісту проблем, які виникають з ІС «Конкурс», або ВНЗ, що бойкотують її роботу. Крім того, МОН повинно забезпечити дисциплінарні санкції для керівників тих ВНЗ, які не подають дані до системи, якщо це прямо не пов’язано з технічними проблемами.

ОПОРА рекомендує приймальним комісіям уважно ставитися до особистих даних абітурієнтів та коректно подавати інформацію щодо їх балів.

4) На жаль, не у всіх приймальних комісіях добре ознайомлені з Умовами прийму до ВНЗ та базовими наказами МОН.

Так у Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченка вимагають від переможців всеукраїнських олімпіад та Малої академії наук України подавати тільки оригінали документів для участі у конкурсі. Це є прямим порушенням права абітурієнта одночасно звернутися з заявами до 5 ВНЗ. Оригінали документів потрібно надати приймальній комісії протягом 5 днів після оприлюднення списків рекомендованих до зарахування.

У Національному університеті «Львівська політехніка» абітурієнтів змушують писати одразу заяви на участь у конкурсі як на місця державного замовлення, так і на контракт. Наголошуємо, що конкурс, відповідно до Умов прийому, є єдиним і для бюджетних місць, і на навчання за кошти фізичних чи юридичних осіб (контракт). Спочатку формується єдиний рейтинг абітурієнтів, найуспішніші з яких навчатимуться за кошти держави, а тим, хто опинився на нижчих позиціях, після оприлюднення наказів про зарахування, 10 серпня буде запропоновано навчатися за власні фінансові ресурси.

Вступна кампанія для абітурієнтів 4-х спеціальностей Херсонського державного аграрного університету розпочалась зі звістки про те, що їх данні не можна занести до інформаційної системи «Конкурс». Відповідно до Додатку №4 Правил прийому до вище зазначеного ВНЗ, під час конкурсного відбору зараховуються бали сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти, з:

1. Української мови та літератури;

2. Біології;

3. Математики, або Історії України, або Хімії.

Під час внесення даних абітурієнтів до бази, працівники приймальної комісії звернули увагу, на те, що в полях, де необхідно зазначати предмети, з яких абітурієнт подає сертифікати, конкретно «ПРЕДМЕТ 2», можна обрати лише Математику або Історію України. В той же час, відповідно до правил прийому ВНЗ, там необхідно вказати Біологію, а вона у автоматичному списку відсутня. Відповідальний секретар приймальної комісії ХДАУ, стверджує що телефонувала і до міністерства, і до операторів системи, але виправити ситуацію не вдалось.

Спостерігачі від ОПОРИ перевірили відповідність Правил прийому Умовам затвердженим Наказом МОН і виявили, що пункт 7.2. Наказу Міністерства освіти і науки України про затвердження Умов прийому до вищих навчальних закладів України ПОРУШЕНО. Біологія може бути лише третім предметом, в той же час, результати з Математики або Історії України повинні враховуватись обов’язково.

Правила прийому до ХДАУ в 2010 році були затверджені 5 листопада 2009р., відповідно перевірені та погоджені міністерством 25 листопада того ж року. Тепер виникла ситуація, коли прийняти документи від абітурієнтів, що планували вступати на напрямки агрономія, технологія виробництва і переробка продукції тваринництва, водні біоресурси та аквакультура, екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування ускладнено через невідповідність правил прийому чинним Умовам.

5) Проблемою є бездіяльність оперативних штабів, які створені при управліннях освіти в регіонах. Нагадаємо, що згідно з листом міністра освіти і науки Дмитра Табачника, до 15 липня у кожному обласному і міському управлінні освіти та науки мали б бути створені штаби з питань вступної кампанії 2010 року, які б реагували на звернення абітурієнтів щодо порушень та надавали консультації через телефон гарячої лінії.

Громадянська мережа ОПОРА перевірила їх роботу. Спостерігачі звернулися на гарячу лінію з запитанням: нотаріус відмовляється завіряти копії документів, що робити в такому випадку? Наголошуємо, що це питання є тестовим. Кваліфікований працівник повинен дати відповідь: копії документів не потрібно завіряти нотаріально, їх завірять, звіривши з оригіналами працівники приймальної комісії.

ОПОРА намагалася знайти номери телефонів регіональних штабів на веб-сторінках обласних та міських управлінь освіти, проте це вдалося зробити лише у 9-ти регіонах (Вінницька, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Рівненська, Сумська, Чернівецька та Чернігівська області). У всіх інших областях, включно з АР Крим, містами Київ та Севастополь, телефонні номери гарячої лінії для звернень абітурієнтів на сайтах відсутні, або ж знаходяться у складно доступних місцях.

У Чернігівській, Сумській та Івано-Франківській областях телефони штабів не відповідають, а в Житомирській області номер постійно зайнятий. Фахову консультацію щодо тестового запитання питання надали лише у двох обласних управліннях - Рівненському та Запорізькому.

Пропозиції від ОПОРИ: Міністерству освіти та науки України забезпечити перевірку роботи штабів, інформувати громадськість через ЗМІ щодо їх контактів, залучити до роботи гарячих ліній фахівців, які здатні професійно працювати з абітурієнтами та завчасно провести для навчання.

Контактна особа: Ольга Айвазовська, Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА, 063-617-97-50

Довідково: Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу вступної кампанії, учасниками якої є Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" і Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).