друкувати


В Івано-Франківську говорили про ситуацію на ринках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-23 11:30:40

Ситуацію, що склалася на ринках обласного центру обговорювали 22 липня учасники організованого Громадським форумом Івано-Франківська круглого столу для підприємців, керівників ринків та членів зацікавлених громадських організацій.

Як відзначив у вступному слові лідер Громадського форуму Юрій Соловей, сьогоднішній стан івано-франківських ринків залишає бажати кращого. Є питання до торгових приміщень, умов роботи підприємців і продавців і особливо – до інфраструктури ринків. «Сьогодні, – зазначає пан Соловей, – до багатьох ринків добратись фізично практично неможливо». До цього ж додаються різного роду неофіційні грошові збори, кошти від яких аж ніяк не йдуть на потребу благоустрою базарів.

При цьому всьому ринки – важливий сегмент економіки міста, в якому задіяні близько 7 тисяч осіб.

На думку учасників круглого столу, проблема полягає у відсутності контролю з боку влади за діяльністю власників ринків. «Укладаючи договори оренди, – говорить голова Івано-Франківської міської координаційної ради профспілок Надія Бурлака, – міська влада не прописує жодних умов». А в умовах, коли орендар, який бере землю громади міста в оренду під ринки, по суті не є роботодавцем, відсутність формально закріплених правил призводить до того, що з нього не можна нічого спитати у законному порядку.

Вихід із ситуації вбачається у кількох площинах. Перший варіант: коли підприємці самі, без посередника, беруть землю територіальної громади в оренду. Така схема, зі слів пані Бурлаки, вже діє на ринку по вулиці Тролейбусній, де Міськвиконком не продовжив договір оренди колишнім власникам, а натомість віддав землю у оренду підприємцям, які торгують на ринку. Втім, – переконані фахівці, – не всі підприємці захочуть брати на себе клопоти, пов’язані з орендою землі. Значно більш ефективним, на їх думку, було б створення комунального підприємства, яке б опікувалось благоустроєм і функціонуванням ринків. При цьому кошти від ринкових зборів напряму потрапляли б у міський бюджет. В даному контексті доречним було б відновлення старих і створення нових невеликих муніципальних продуктових базарів у мікрорайонах міста, що дозволило б реалізовувати свою продукцію малим виробникам. «В наш час йде боротьба з вуличною торгівлею, – зазначає заступник голови Асоціації приватних підприємців – фізичних осіб» Ігор Метлюх, – але ж куди йти тій бабці продавати молоко чи городину, якщо на базарі одні перекупники, та й добратись до базару пенсіонеру не так-то й просто».

В будь-якому випадку, – вважають учасники зібрання, – необхідно вже сьогодні розробити типові договори оренди та суборенди, в яких чітко прописати умови, на яких здійснюється оренда землі під ринок та торгівля на цьому ринку. «При чому, – додає пан Метлюх, – ці договори мають бути стандартними, щоб не було такого, що прийшов, скажімо Вася – друг мера, то йому одні умови, прийшов Петя – йому інші».

Важливу увагу також було приділено питанню створення в Івано-Франківську одного чи кількох оптових ринків, на кшталт Калинівського у Чернівцях. Розташований на околиці міста, з обладнаними капітальними складськими та торговими приміщеннями, він, на думку учасників обговорення дав би неабиякий поштовх розвитку ринкової інфраструктури усієї області, дозволив би значно знизити ціни на базарах. При цьому, – переконані підприємці, – вже протягом найближчих 10 років така структура могла б конкурувати з Чернівцями, де Калинівський ринок поступово приходить до занепаду.

Автор: Сергій БІЛИЙ