друкувати


Здоров'я матері і дитини під пильною увагою влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-22 03:45:15

З метою координації роботи структур виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, забезпечення ефективного співробітництва і координації заходів між організаціями та установами міста і району для покращення системи охорони здоров'я матерів і дітей голова Коломийської районної державної адміністрації підписав розпорядження "Про координаційну раду з питань реалізації програми "Сприяння здоров'ю матері і дитини в районі на період 2010-2013 рр", згідно з яким затверджено склад координаційної ради, очолюваний заступником голови райдержадміністрації, головою координаційної ради Лесею Білищак.

Розроблено також і Положення про координаційну раду з питань реалізації програми "Сприяння здоров'ю матері і дитини в районі на період 2010-2013 рр", основними функціями якого є забезпечення координації та сприяння діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, закладів охорони здоров'я, освіти, соціальних служб у справах сім'ї, дітей та молоді, у сфері збереження здоров'я матерів і дітей, аналіз ефективності реалізації програми, внесення пропозицій щодо покращення надання соціальних, медичних та інших послуг, організація виконання заходів з питань збереження здоров'я матері і дітей, узагальнення і поширення позитивного досвіду щодо збереження здоров'я матерів і дітей.

На 19-23 липня 2010 року було заплановано незалежне оцінювання діяльності Україно-Швейцарської Програми "Здоров'я матері та дитини 2008-2010" у Івано-Франківській і Вінницькій областях. У середу, 21 липня, така зустріч відбулася в Коломийському пологовому будинку за участю незалежного експерта Георгія Госадзе, заступника начальника управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Зої Ціхонь, заступника голови райдержадміністрації Лесі Білищак, головного лікаря пологового будинку Романа Островського, головного лікаря центральної районної лікарні Ірини Садов'як, завідувачки жіночою консультацією Тетяни Костинюк, завідувача методичним центром відділу освіти райдержадміністрації Галини Микитюк, заступника головного лікаря по ОХМД Михайла Паскара, спеціаліста І категорії центру соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді Уляни Турянської.

Георгій Госадзе прибув на Україну з метою вивчення динаміки та оцінки стану справ, а також можливої реалізації Програми у майбутньому. У формі запитань та відповідей пройшло тестування, під час якого учасники обмінялися думками та пропозиціями. Варто підкреслити, що Програма принесла перші результати. До слова, 27 працівників району пройшли відповідні навчання: послугам "Гармонія і розвиток дитини раннього віку", "Клієнт. Орієнтований підхід", "Підготовка вагітних до пологів", "Сходинки до здоров'я" тощо. Варто зауважити, що тренінги для майбутніх матерів значно зменшують небезпеку під час виношування дитини та пологах. При жіночій консультації діє школа відповідального батьківства, яку забезпечено шведською стінкою, килимками та м'ячами для тренування та інвентарем.

В рамках виконання Програми для Коломийського району надано благодійну допомогу на суму 101 330 грн. У пологовому будинку є кардіотокограф – 2 шт., лампа фототерапії, портативний реанімаційний набір для новонароджених, пульсоксиметр.

Для реалізації Програми в бюджеті району закладено кошти для придбання обладнання центральній районній лікарні на суму 56 500 грн, для методичної роботи, інформування, підготовки фахівців відділу освіти – 22 400 грн.

На основі Україно-Швейцарської Програми "Здоров'я матері та дитини" 2008-2010" прийнято районну Програму "Сприяння здоров'ю матері та дитини в районі на період 2010-2013 років".

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА