друкувати


Чисельність незайнятих громадян Коломийщини, що перебувала на обліку від початку року складає 1818 осіб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-21 02:45:34

На виконання Програми зайнятості населення Коломийського району протягом звітного періоду центром зайнятості проводилась відповідна робота щодо сприяння зайнятості населення, яка спрямована на працевлаштування незайнятих громадян, зокрема, соціально незахищених громадян, що не можуть на рівні конкурувати на ринку праці.

Чисельність незайнятих громадян району, що перебувала на обліку в Коломийському центрі зайнятості від початку 2010 року складає 1818 осіб. Станом на 30.07.2010 року перебуває на обліку в центрі зайнятості 565 осіб, з них - безробітних громадян 537 осіб. Рівень зареєстрованого безробіття на 30.07.2010 року по району знизився на 0.62 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року і складає 0.89 %.

З числа осіб, що звернулися до центру зайнятості, працевлаштовано протягом звітного періоду 783 особи, незважаючи на складний фінансово-економічний стан підприємств і організацій.

Для забезпечення працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, на підприємствах, установах і організаціях району на 2010 рік заброньовано 24 робочих місць, в тому числі для жінок – 6 робочих місць; молоді – 17 робочих місць; молоді, яка залишилася без піклування батьків (діти-сироти) – 1 робоче місце; осіб передпенсійного віку – 1 робоче місце, осіб, звільнених з місць позбавлення волі - 1 робоче місце. На заброньовані робочі місця підприємствами району від початку 2010 року працевлаштовано 8 осіб за такими категоріями: жінки з дітьми до 6 років - 4 особи, молодь – 6 осіб - молодь після закінчення ВНЗ, 1 особа передпенсійного віку.

Крім того, з метою належної організації роботи щодо підвищення якості послуг, що надаються службою зайнятості особам з обмеженими фізичними можливостями, та активізації роботи щодо сприяння їм у працевлаштуванні протягом звітного періоду в центрі зайнятості перебувало 28 інвалідів з району (17 осіб – ІІІ групи), 2 особи – ІІ групи, з яких працевлаштовано 10 осіб (2 особи – ІІ групи, 8 осіб – ІІІ групи).

Активно проводилась робота центром зайнятості спільно з роботодавцями із забезпечення повноти й оперативності поновлення даних про наявність вільних робочих місць і вакантних посад, в результаті чого на 30.07.2010 року зареєстровано всього 2245 вакансій, з яких 561 вакансія по району.

Навантаження на одне вільне робоче місце в цілому складає 9 осіб, зокрема, по Коломийському району - 15 осіб.

Для забезпечення зайнятості населення від початку 2010 року спеціалістами служби зайнятості проведено ряд заходів, зокрема, 113 семінарів з роботодавцями міста і району, в яких взяли участь 857 осіб, 33 міні-ярмарки вакансій, в результаті яких 51 особа отримали робочі місця.

17 червня 2010 р. в Молодіжному центрі міста над Прутом проведено ярмарок вакансій, в якому взяли участь 26 роботодавців, 610 безробітних і зайняте населення (до 1000 осіб). В результаті проведеного заходу на співбесіду до роботодавців направлено 170 громадян із числа безробітних і працевлаштовано 53 особи.

Проведено обстеження 1149 ПОУ, в ході яких виявлено 753 вакансії.

З метою посилення активної державної політики сприяння зайнятості населення проведено заходи спрямовані на забезпечення зайнятості населення. Важливу роль у забезпеченні зайнятоcті відіграє створення нових робочих місць. Протягом звітного періоду за рахунок різних джерел фінансування введено в дію всього 1346 нове робоче місце, з них 457 – в районі.

Найбільше створено нових робочих місць на підприємстві району: ФГ "Прометей", ПП. "Транспортник - П.", ДП "Коломийський лісгосп", ПП "СЕМ-ПЛЮС", Пече ніжинська селищна рада та інші.

Продовжується фінансування коштів із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття підприємствам, організаціям і суб’єктам підприємницької діяльності – фізичним особам на створення додаткових робочих місць шляхом надання дотацій роботодавцям. Всього від початку 2010 року укладено 97 договорів щодо надання дотаційних коштів 75 суб’єктам підприємницької діяльності. З них по району - 14 договорів, працевлаштовано 96 осіб, з них: 39 мешканців району.

Згідно договорів від початку року профінансовано дотаційних коштів на суму 479,3 тис. грн.

На даний час ведеться робота з організації та проведення оплачуваних громадських робіт. Протягом звітного періоду спеціалістами центру зайнятості укладено 92 угоди з зацікавленими підприємствами, установами та організаціями району з загальною потребою 420 робочих місць, з них: 57 договорів за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Взяли участь у громадських роботах 370 осіб, з них 227 громадян - мешканці району.

Важливу роль у забезпеченні ефективної зайнятості безробітних відіграє профорієнтація та перепідготовка їх на нові професії на нові робочі місця чи підвищення кваліфікації або стажування безпосередньо на виробництві на робочому місці на замовлення роботодавця. Ефективними в працевлаштуванні є курси цільового призначення.

З метою соціального захисту, підвищення конкурентоспроможності незайнятого населення, враховуючи потребу в кадрах протягом звітного періоду за направленнями служби зайнятості 240 осіб (з району - 123 особи) проходили професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та стажування за такими професіями та спеціальностями: економіст, в’язальник, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, кухар, бухгалтер, водій, інженер з охорони праці, охоронник, складальник виробів з деревини, фармацевт, майстер виробничого навчання, штукатур, сортувальник виробів, комірник, тракторист-машиніст с/г господарства, слюсар-ремонтник, оператор коптильної установки, касир торговельного залу, муляр, інженер-будівельник, манікюрниця, електрогазозварник, адміністратор, птахівник, підприємець-початківець, перукар, акушерка, технолог, експедитор, комплектувальник, слюсар-ремонтник, оператор котельні, адміністратор, технік-землевпорядник та ін.

За І півріччя 2010 р. рівень працевлаштування безробітних, які проходили професійне навчання складає 56.3 %.

Питання самозайнятості та започаткування власного бізнесу висвітлювалося на семінарі "Від бізнес-ідеї до власної справи". Протягом звітного періоду центром зайнятості організовано 4 семінари з питань малого бізнесу, підприємництва та самозайнятості, в яких взяли участь 95 громадян міста і району.

Від початку року безробітним міста і району надано 6313 профінформаційних і 7129 профконсультаційних послуг; проведено 518 семінарів, в яких взяли участь 9352 особи і працевлаштовано 1001 особу; проведено 109 семінарів з техніки пошуку роботи, в яких взяли участь 2532 безробітні, з них працевлаштовано 151 особу.

За І півріччя 2010 року спеціалістами центру зайнятості проведено профорієнтаційну роботу з старшокласниками та випускниками загальноосвітніх шкіл Коломийщини з питань професійної орієнтації на вибір майбутніх професій, актуальних на місцевому ринку праці. За вказаний період проведено 34 заходи: семінари, тренінги, дні відкритих дверей та семінари-тренінги з випускниками шкіл, в яких взяли участь 1837 учнів шкіл міста і району.

На базі Коломийського індустріально-педагогічного технікуму проведено Ярмарок кар’єри, кількість учнів – 204 особи.

На Коломийщині розпочато встановлення профорієнтаційних терміналів в загальноосвітніх школах на допомогу учням у виборі майбутньої професії, актуальної на місцевому ринку праці. За звітний період встановлено чотири профорієнтаційних термінали, з них один у районі: в Гвіздецькій спеціальній допоміжній школі.

За звітний період проведено 3 дні відкритих дверей для учнів Коломийської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, пришкільного табору Коломийської ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 та учнів Мишинської ЗОШ із загальною кількістю учасників - 74 особи; виїзну акцію центру зайнятості у Коломийській ЗОШ І-ІІІ ст. №5 - 121 особа; семінари у виправній колонії № 41 - 43 особи; профорієнтаційний міськрайонний КВК у ЛОК "Прикарпатські зорі" в с. Слобода - 98 осіб.

В Коломийському економіко-правовому коледжі проведено ярмарок кар’єри у формі соціального діалогу між працедавцями Коломийщини і випускниками цього навчального закладу - 58 осіб.

Про зміни в законодавстві України згідно Законів України "Про зайнятість населення", "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та "Про зміни до деяких Законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення", виконання Програми зайнятості населення, профінформаційні та профконсультаційні послуги, організацію професійного навчання і стажування центр зайнятості регулярно інформує громадян через місцеві засоби масової інформації: газети: "Вільний голос", "Коломийський вісник", "Всевідо", "Життя і праця", "Коломийська правда", "Реклама"; телебачення: ПП "Телерадіокомпанія НТК", радіомовну компанію ПП "Радіостудія "Сяйво".

За І півріччя 2010 року в ЗМІ було висвітлено 167 публікацій, з них: 29 статей (інформацій) опубліковано в пресі, 90 трансляцій – по місцевому телебаченню, 48 – по місцевому радіо.

Організаційні заходи, які проводились в центрі зайнятості протягом звітного періоду, спрямовані на забезпечення виконання завдань Програми зайнятості, посилення активної державної політики сприяння зайнятості населення та упередження стрімкого зростання безробіття на локальному ринку праці.